Vraag
Aanpak
Resultaat

Werkgeversmerk en arbeidsmarktcampagne voor RIBW

De Regionale Instelling voor Beschermd en Begeleid Wonen (RIBW) Nijmegen en Rivierenland zoekt nieuwe medewerkers. Mensen die bij RIBW passen en mee willen werken aan hun ambities. En die weten ze te vinden! Hoe? Dankzij een sterk werkgeversmerk en een effectieve arbeidsmarktcampagne.

online campagne | werkgeversmerk
De vraag

RIBW Nijmegen & Rivierenland biedt zorg aan mensen met ernstige psychische kwetsbaarheid. Dat lukt alleen met genoeg geschikte en goed geschoolde begeleiders. Daarom vroeg RIBW ons om een arbeidsmarktcampagne op te zetten, waarin ze precies die mensen aanspreken die bij RIBW en het werk passen.

Onze aanpak

‘Wat’ je als zorgorganisatie doet, is vaak niet veel anders dan wat collega-instellingen doen. En over het ‘waarom’ van de zorg zijn we het ook snel eens. Maar ‘hoe’ je dat doet: daar zit je onderscheidende kracht. Daarom beginnen wij bij de ontwikkeling van een werkgeversmerk met het karakter van de werkgever. Hoe beter we laten zien wie je als werkgever bent – des te aantrekkelijker je bent voor de mensen die goed bij je passen.

We startten bij RIBW met een interactieve sessie over de waarden van de organisatie en de behoeften van de potentiële nieuwe collega’s. Waar komen hun vraag en jouw aanbod samen? Dit vertaalden we in een werkgeversbelofte.

Drie telefoons naast elkaar, waarop een socialposts voor het werkgeversmerk van RIBW staan. De eerste is een blauw vlak met
Drie telefoons naast elkaar, waarop een socialpost voor het werkgeversmerk van RIBW te zien is.

Concept
De begeleiders van RIBW N&R brengen hun cliënten in beweging. Hoe klein of groot die stap soms is, die beweging begint altijd bij een eerste stap. Dat is de boodschap van de arbeidsmarktcampagne. In de campagne zie je altijd twee mensen die met elkaar in gesprek zijn, gelijkwaardig en dichtbij. Je kunt niet zien wie begeleider is en wie cliënt. Dat is precies de bedoeling; iedereen kan wel eens vastlopen.

Gefaseerde campagne
De campagne op Facebook en Instagram faseerden we volgens het zien-denken-doen-principe; elke fase krijgt een eigen beeld en boodschap. We beginnen met prikkelen; we trekken de aandacht en interesseren mensen voor RIBW. Vervolgens geven we ze meer informatie over de inhoud van het werk en de manier waarop RIBW zich onderscheid ten opzichte van andere organisaties (de waarden). Tot slot zetten we de lezer aan tot actie, solliciteer! We monitoren de prestaties van de berichten, doen AB-tests en sturen bij waar nodig.

Het resultaat

RIBW krijgt tijdens de campagne significant meer reacties op hun sollicitaties. En gesprekken die plaatshebben, zijn met relevantere kandidaten dan voor de campagne. En daar was het allemaal om begonnen: meer geschikte mensen voor dit belangrijke werk!

Drie telefoons naast elkaar, waarop een socialpost voor het werkgeversmerk van RIBW staat. Een foto van een pratende man met de tekst
Krantenadvertentie voor het werkgeversmerk van RIBW. Een man is in gesprek met een vrouw. Daarin staat de tekst
“Na heel wat vooronderzoek naar ons merk en onze doelgroepen, liepen we wat vast. Hoe vertaal je alle input nou in een pakkend werkgeversmerk? Gelukkig had Einder die ervaring in huis en hielpen zij ons verder. Zij maakten de propositie, het concept, de content en de online campagne. Die leidde tot veel views en een toename in geschikte sollicitanten. Geslaagd dus! En dankzij deze mooie basis, kunnen wij nu zelf verder.”
Greetje Roelofs - Marketingcommunicatie adviseur