250 liter SOEP

Teun Boumans, 27 februari 2020

Op 26 februari 2015 organiseerden we bij Einder voor het eerst onze expertmeeting SOEP. Vijf jaar SOEP! Daar ben ik trots op en blij.

Vraag je je af wat die SOEP nou is, waar we bij Einder steeds weer over beginnen? SOEP staat voor Sparren Over Essentiële Punten. Het idee is lekker simpel. In een van de sectoren waar we actief zijn – wonen, zorgen, leren– speelt een kwestie of vraagstuk. Wij nodigen een expert uit: iemand die er ervaring mee heeft, of er een oplossing voor heeft. Hij of zij geeft een interactieve presentatie en de bezoekers gaan daarover in gesprek. Iedereen die belangstelling heeft is welkom, entree is gratis.

En wij? Wij serveren soep, luisteren mee en gooien af en toe iets in de groep. Noteren de aha’s van bezoekers. En weten na afloop nog beter waar ons werk over moet gaan – waar onze klanten en hun doelgroepen het meest mee geholpen zijn.

"Ieder mens heeft af en toe zin in SOEP."

Altijd een andere SOEP

We hebben nu zo’n vijftig soepen achter de kiezen. Ruim 250 liter, schat ik. Ambassadeurssoep, Wijkteamsoep, Nimbysoep, Bedoelingsoep, Recruitmentsoep, Groene soep, Taboesoep, Inspraaksoep, Verwarde mensensoep, Rijnlandse soep, Mantelzorgsoep, Beïnvloedingsoep… And then some. Verrassende, heldere, stevige en scherpe soepen. Eigenlijk altijd goed.

Dat vinden de bezoekers ook, want met de jaren wordt het steeds drukker bij SOEP. Maar of er nu zeven of zevenentwintig mensen aanschuiven, ik word steeds weer blij van de energie die het geeft als vakgenoten op elkaar reageren en van elkaar leren. Vaak is er herkenning, nog vaker een inzicht en soms ontstaat zelfs spontaan een samenwerking tussen twee bezoekende organisaties.

Eén ding weet ik inmiddels zeker: ieder mens heeft af en toe zin in SOEP.

In maart staan er weer twee expertmeetings op het menu: Intimiteit en seksualiteit in de zorg-soep (12 maart) en Achter de voordeur-soep (19 maart). Zit er eentje bij naar je smaak? Schuif aan!

Op de hoogte blijven?

SOEP is altijd op een donderdag, van 16.00 tot 18.00 uur. Je levert er geen dagdeel voor in; je sluit er je dag krachtig mee af en gaat gesterkt naar huis. Check de soepagenda op www.einder.com/soep. Wil je op de mailinglijst? Stuur een mailtje naar soep@einder.com.