Digitale toegankelijkheid verbeteren?
Een toegankelijke website, wat houdt dat precies in? Makkelijk bereikbaar, goede navigatie en een zoekoptie, dat is pas het begin. Heb je ooit nagedacht over kleurcontrast, alt-teksten en audiodescriptie? Joost van der Steen – eigenaar studio VDS en ontwikkelaar Publiqa – vertelde waar je op moet letten.
Het belang van een toegankelijke website
Een toegankelijke website is voor iedereen. Natuurlijk voor mensen niet of niet goed zien of horen, maar ook voor mensen met een situationele of tijdelijke beperking. Bijvoorbeeld iemand in een stiltecoupé van de trein, met een gebroken arm of die moeite heeft met de taal. Toegankelijke websites zijn beter vindbaar, sneller en goedkoper. Sowieso een goed idee, dus. Bovendien is het voor veel organisaties wettelijk verplicht.
Ontwerp & ontwikkeling
Om te controleren of jouw website voldoet kijk je naar verschillende punten.
1) Kleurcontrasten.
2) Beschrijving van iconen.
3) Leesbare links met meer informatie achter ‘lees meer’ knoppen.
4) De structuur van een website. De voor- en achterkant van de website moet overeenkomen. Denk aan koppen, elementen en de volgorde van beeld en tekst.
Content & communicatie
Dit zijn alle punten die je zelf aan kunt pakken.
1) Beschrijf per afbeelding kort erop te zien is (alt-tekst). Tenminste, als dat bruikbare informatie over het beeld toevoegt. Deze ‘Alternatieve-tekst’ moet je zien als een vervanging, voor mensen die het beeld niet kunnen zien. Het is geen toevoeging, of bijschrift.
2) Verwijs in de tekst niet naar uiterlijke kenmerken of posities van beelden. Niet iedereen kan dat zien.
3) Zorg bij video’s voor ondertiteling en/of audiodescriptie.
4) Gebruik kopteksten, in plaats van woorden vetgedrukt of cursief te maken om een (onder)titel aan te geven.
5) Schrijf op B1 taalniveau.
Handige tools
Om je alvast op weg te helpen heeft Joost een paar handige tools voor jullie gevonden. Stark, Color Contrast Checker, Developer Tools, Wave of Deque en PAC.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan onze blog over digitale toegankelijkheid.