5 tips voor een toegankelijke website
Het nummer van je dokter opzoeken via Google, aanmelden voor een cursus of de krant lezen via je tablet. Voor velen van ons doodnormaal, maar niet voor zo’n 2,5 miljoen Nederlanders. Zij ervaren problemen bij het werken met computer, telefoon of tablet. Laaggeletterdheid, kleurenblindheid, visuele of motorische beperkingen zorgen voor obstakels waar zij dagelijks tegenaan lopen. Gelukkig zien steeds meer organisaties dat iedereen mee moet kunnen doen en zetten zij zich in om hun digitale applicaties toegankelijk te maken. Hoe doe je dat? In deze blog geven we je 5 tips om je op weg te helpen. Wil je meer weten? Meld je dan aan voor onze SOEP expertmeeting op 25 mei.
Tip 1: Zorg voor voldoende kleurcontrast
Mensen met een visuele beperking hebben moeite met lezen als er te weinig contrast is tussen de tekst en de achtergrond. Check daarom of jouw website wel echt contrastrijk genoeg is, en laat eventueel je huisstijlkleuren los of pas ze aan. Bonustip: je doet makkelijk een contrastcheck op verschillende WCAG-sites, zoals colourcontrast.cc. WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines, oftewel richtlijnen voor de toegankelijkheid van jouw webcontent.
Tip 2: Zorg dat afbeeldingen een tekstuele beschrijving hebben
Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken vaak een tool, zoals een screen reader, om je website te laten voorlezen. Daarom is het belangrijk om ook tekstuele beschrijvingen aan je afbeeldingen toe te voegen. De speciale software ziet zo’n beschrijving, en leest ‘m voor. Maar alleen als ‘ie er is, natuurlijk! Zorg dat de tekst de afbeelding goed beschrijft, anders heeft de gebruiker er alsnog weinig aan.
Tip 3: Schrijf begrijpelijke teksten
Deze tip geldt voor alle bezoekers van je website, dus ook voor hen die moeite hebben met digitale communicatie: schrijf toegankelijke tekst. Maak je zinnen niet te lang, en gebruik geen moeilijke woorden. Wil je zeker zijn dat zo’n 80% van de Nederlanders jouw teksten begrijpt? Schrijf dan op B1-niveau. Daarvoor heb je handige tools, zoals de website www.ishetb1.nl. Let op: voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven is B1 vaak nog te hoog gegrepen. Bedenk altijd goed wie je doelgroep is, en met welk taalniveau je hen het best bereikt.
Tip 4: Zorg voor ondertiteling bij video’s
Wees je ervan bewust dat niet iedereen het geluid van je video kan horen. Kies daarom altijd voor ondertiteling. Voor doven en slechthorenden een must, en ook handig voor bezoekers die het geluid van hun computer of telefoon uit hebben staan. Heeft je video geen ondertiteling? Dan haken veel bezoekers af.
Tip 5: Maak knoppen groot genoeg
Niet iedereen is even behendig met een muis of het trackpad van een laptop. Ben je benieuwd wat dat betekent? Voeg dan eens de extensie Funkify toe aan je browser. Bekijk je website bijvoorbeeld door de ogen van ‘Trembling Trevor’ of ‘Blurry Bianca’ en je begrijpt al snel een stuk beter wat deze gebruikers ervaren. Daarna behaal je snelle winst door kritisch naar de vorm en grootte van je buttons en links te kijken.
Tijdens onze All-inclusive SOEP gingen we dieper in op digitale toegankelijkheid. Benieuwd wat we daar bespraken? Check hier de samenvatting.