Bouwen aan een sterk imago in het onderwijs

donderdag 13 januari 2022

De Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG) is al jaren een van de populairste VO-scholen in Nijmegen en omstreken. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Hoe hebben zij hun ijzersterke en aantrekkelijke imago opgebouwd? En nog belangrijker: hoe houden ze het vast? Onze Claudia ging hierover in gesprek met Sil van Vegchel, afdelingsleider onderbouw én (mede)verantwoordelijk voor leerlingenwerving op het NSG.

Benieuwd naar de hoogtepunten en tips uit het gesprek? We zetten ze graag voor je op een rij.

  • Het belangrijkste voor de leerlingenwerving van NSG is de normale schooldag. Niet de uitjes, reisjes of feestelijke dagen. De leerlingen zijn de ambassadeurs. Zij moeten iedere dag goed onderwijs en goede begeleiding krijgen. Als je communicatie daarbij aansluit zeg je wat je doet en doe wat je zegt.
  • NSG brengt focus aan in hun boodschap. Ze kiezen voor een duidelijke profilering, waar ze als team achter staan. Die houden ze voor langere tijd vast. Zo blijven ze herkenbaar. Lopen de aanmeldingen terug? Dan veranderen ze niet meteen van koers. Ze blijven doen wat ze al deden, maar dan beter.

Het verhaal van NSG inspireert. Drie tips van Sil waar iedere school iets mee kan – en andere organisaties trouwens ook.

  • Om focus te houden, toets je je verhaal en je middelen aan je kernwaarden. Dat brengt richting aan. Wees niet té krampachtig, maar blijf wel scherp dat je niet afdrijft.
  • Maak communicatie belangrijk. Dat betekent niet: geef er veel geld aan uit, want natuurlijk gaat het meeste naar goed onderwijs. Zorg wél dat je echte aandacht hebt voor een goede boodschap en mooie middelen.
  • Weet tegen wie je het hebt. NSG evalueert ieder jaar de werving met nieuwe brugklassers. En betrekt ze bij de werving voor het volgende jaar. Zij weten veel beter wat werkt. En ze zijn supereerlijk. Was je filmpje stom? Dan krijg je dat echt wel te horen.

Om af te sluiten nog een leuk feitje: wist je dat steeds meer kinderen een elektrische fiets hebben? En dat dat het wervingsgebied van een school nóg groter maakt? Vonden wij leuk. Helemaal omdat we ook graag werken aan verkeersveiligheid, zoals met de MONO-campagne over mobielgebruik op de fiets, de ‘Zie je’-campagne voor regio Rivierenland en de fietsverlichtingcampagne ‘Aan in het donker’ voor ROV Oost-Nederland.