Vraag
Aanpak
Resultaat

MONO-campagne voor kinderen van 10-12 jaar

Hoe zorg je dat 10- tot 12-jarigen hun telefoon wegstoppen zodra ze op de fiets stappen? De Provincies Overijssel en Gelderland merkten dat kinderen in het verkeer nog te vaak afgeleid worden door appjes en social media. Onder de vlag van MONO maakten we een campagne om daar iets aan te doen.

campagne | communicatiemiddelen | gedragsverandering
De vraag

Een campagne met focus op gedrag

Kunnen jullie ons helpen het verkeer veiliger te maken, door jongeren aan te moedigen om hun telefoon weg te stoppen als ze gaan fietsen?

Onze aanpak

Vooronderzoek en campagneplan

Deze campagne bestaat naast communicatie uit interventies. Allemaal stevig gestoeld op de theorie en praktijk van gedragsbeïnvloeding. We hebben daarvoor intensief samengewerkt met Shift Behavioural Change Consultancy, S.M.I.L.E. Promotions en Kragten. Ieder bracht zijn eigen expertise mee.

Om gedragsverandering te bereiken, moet je de aandacht van de doelgroep hebben. Daarom hebben we ons eerst in de doelgroep verdiept. In een enquête vroegen we ze: Waarvoor gebruik je je telefoon? Op welke sociale media ben je actief? Welke games speel je?

Op basis van de antwoorden van de doelgroep bedachten we een passende boodschap. Dat deden we samen met de drie andere partijen. Tijdens brainstormsessies vulden we ons online whiteboard continu aan met creatieve ideeën en suggesties. Daar krijgen we nou energie van!

“Het was superleuk om met vier verschillende partijen samen te werken. We voegden ieder ons eigen element toe, waardoor we elkaar versterkten. Zo hebben we een uitgesproken campagne kunnen neerzetten die de doelgroep echt raakt!”
Claudia Verbeeck, Adviseur/ontwerper en partner bij Einder.
Het resultaat

Gedragsverandering door positieve en duidelijke communicatie

Als je gedrag wilt beïnvloeden werkt een positieve boodschap het beste. Vooral als je daarin ook een handelingsperspectief biedt. Dat doen we in de campagne met onze slogan: “Stop weg, stap op!”

Uit onze enquête wisten we precies met wie onze doelgroep zich identificeert, wie ze volgen op social media en hoe de karakters in hun online games eruitzien. Daar spelen we op in door het karaktertje ‘Mo’ en influencer Tommy van Lent (jawel, van GTST) het goede voorbeeld te laten geven. Mo en Tommy zijn te zien in een online campagne op Instagram, YouTube en TikTok. De resultaten zijn veelbelovend: de video op TikTok heeft al meer dan 200.000 unieke kijkers bereikt!

De online MONO-campagne is nog maar het begin. We geven ook gastlessen op scholen. Daarin dagen we leerlingen met een vlogchallenge uit om lifehacks te verzinnen om mobielgebruik op de fiets tegen te gaan. Zo zetten we de doelgroep zelf aan het denken. De beste lifehack wint een vlogworkshop van Tommy.

Ook krijgen de leerlingen tijdens deze gastlessen verschillende goodies met de hoofdboodschap erop. Zoals een sleutelhanger en een geurhanger voor in de auto van hun ouders. Leuk detail: de geurhanger kunnen ze ondertekenen. Zo staat de gezamenlijke afspraak ‘geen mobiel in het verkeer’ zwart op wit.

Door van alle kanten hetzelfde signaal af te geven, is er geen ontkomen meer aan. “Stop weg, stap op!”