Schaap of wolf? Het ware gezicht van jouw organisatie

Huib Kouwenhoven, 11 augustus 2020

Voor mij is de zomervakantie van 2020 er een om niet snel te vergeten. In eigen land, ja… Bij gebrek aan een auto, en een overschot aan corona, wandelden mijn vriendin en ik in zes dagen van Veessen (een klein dorpje aan de IJssel, tussen Zwolle en Deventer) naar Nijmegen. Over de prachtige Veluwe.

We sliepen in hotels en B&B’s. Op de verschillende websites worden sauna’s, jacuzzi’s, haardvuren en zwembaden aangeprezen – nou ja, met een dikke coronadisclaimer dan. Bij de een zouden we nóg beter kunnen ontspannen dan bij de ander. En inderdaad, niet alle plekken hebben op ons evenveel indruk gemaakt.

Maar dat komt niet doordat het ene hotel een mooiere website had dan de ander. En zelfs niet doordat de faciliteiten hier beter waren dan daar. Nee, ons favorietenlijstje wordt vooral bepaald door de vriendelijke ontvangst na een dag wandelen, of de glimlach bij het ontbijt. Kortom, door de interactie met mensen.

Communicatie: geen woorden, maar daden

En zo werkt het niet alleen in hotels en B&B’s. In vrijwel iedere organisatie, zeker in dienst- en zorgverlenende organisaties, communiceren medewerkers met klanten, gasten of cliënten, en met potentiële nieuwe medewerkers. Die communicatie is van groot belang. Niet alleen de woorden, maar vooral ook de daden.

Je voelt het vaak aan als medewerkers weten waar het in hun organisatie om gaat, en daarnaar handelen. Wanneer de waardes die medewerkers met elkaar delen, oftewel de cultuur binnen een organisatie, kloppen met het doel van die organisatie, dan gaat communicatie vrijwel vanzelf.

Begrijp me niet verkeerd, een goede website is essentieel. Een manier om mensen naar je toe te trekken. Maar een website is slechts het topje van de ijsberg. Het zichtbare resultaat van goed nadenken en jezelf veel vragen stellen. Wie ben je als organisatie? Waarom doe je wat je doet? In het beste geval straalt een website uit waar alle medewerkers in een organisatie samen voor staan.

Wat zijn de waarden van jouw organisatie?

Einder onderzoekt graag samen met onze klanten wie zij zijn en wat de reden is voor hun bestaan. Dit deden we bijvoorbeeld ook in de aanloop naar een arbeidsmarktcampagne voor ZZG Zorggroep. Samen met medewerkers van ZZG hebben we de waarden van de organisatie vastgesteld. Door deze waarden vervolgens telkens te laten doorklinken in de communicatie – op de website, in magazines en tijdens voorlichtingen – klopt de buitenkant met de binnenkant. En dat werkt!

"Klopt de buitenkant met de binnenkant?"

Stel je het tegenovergestelde maar eens voor: een roedel wolven heeft zich de gewoonte aangemeten om in schaapskleren rond te lopen. Naar buiten toe wordt meer geblaat dan gehuild. Wanneer de roedel een nieuw lid zoekt, meldt zich een schaap. Op het eerste gezicht lijkt ze goed bij de roedel te passen, maar al snel blijkt dat de klik toch niet zo goed is als verwacht. Slecht nieuws voor het schaap. Maar ook de roedel blijft op zoek naar dat nieuwe lid.

Kortom, weet wie je van binnen bent, en straal dat uit naar buiten. Ben je een schaap? Presenteer jezelf dan als schaap. Ben je een wolf? Prima, maar noem jezelf dan een wolf. Wel zo prettig, ook voor de wandelaar op de Veluwe.