• arbeidsmarktcommunicatie
 • ouderenzorg
 • werkgeversmerk

Binnen beginnen is buiten winnen

Bij ZZG zorggroep hebben mensen oog voor elkaar. De zorgorganisatie in de regio Nijmegen is er voor cliënten én voor medewerkers. Vanwege het tekort aan personeel in de zorg is ook ZZG hard op zoek naar nieuwe collega’s. En het liefst trekken ze natuurlijk mensen aan die passen bij wie ze zijn.

 

De vraag

Hoe bouwen we aan een sterk werknemersmerk?

De aanpak

Deskundig, liefdevol en helder. Dat zijn de nieuwe waarden van ZZG zorggroep. We bedachten ze niet aan de tekentafel, maar verzamelden ze in een serie bijeenkomsten met medewerkers.

 

Een sterk werkgeversmerk begint bij je eigen mensen. Waaraan merk je als medewerker dat ZZG als werkgever deskundig, liefdevol en helder is?

 

We keken ook wanneer en hoe een medewerker ZZG tegenkomt. Vanaf het eerste contactmoment en sollicitatiegesprek, het inwerktraject en de loopbaanontwikkeling tot het moment dat iemand uit dienst gaat.

 

Vervolgens brachten we de nieuwe medewerkers in beeld. Wat zijn dat voor mensen? We verdeelden ze in drie doelgroepen; studenten, starters en overstappers. Zo maakten we persona’s; wat houdt hen bezig, waar slaan ze op aan?

 

Met een sterke kernboodschap en onderscheidend concept maakten we de vertaalslag naar de drie doelgroepen. En we scherpten ze aan naar de verschillende functiegroepen – een hbo-wijkverpleegkundige wordt bijvoorbeeld graag aangesproken op deskundigheid, terwijl een mbo-verzorgende een andere drijfveer heeft: ‘Niet lullen, maar poetsen!’

 

 “Concepten bedenken we mét medewerkers; zij weten het beste wat hun werk inhoudt. Door dat samen met hen te vertalen in communicatie, bouw je tegelijkertijd aan een krachtig werkgeversmerk.”

 

Claudia Verbeeck, ontwerper/adviseur

Het resultaat

‘Voor jou de gewoonste zaak van de wereld, voor haar een wereld van verschil’. Met die pakkende slogan spreken we mbo-verzorgenden aan. Bij hbo-verpleegkundigen is de boodschap anders: ‘Mevrouw Janssen weet wat ze wil. Jij weet wat daarvoor nodig is.’

 

We fotografeerden medewerkers met hun favoriete cliënt. Het resultaat zie je terug op alle plekken waar potentiële medewerkers komen, van een scholenmarkt tot op sociale media.

 

Natuurlijk moet ZZG vooral zelf aan de slag met de nieuwe waarden. Door P&O’ers, recruiters en andere collega’s die veel schrijven te trainen om te communiceren vanuit die waarden, wordt de kracht van ZZG zichtbaar in haar taal.

 

Collega’s worden aangemoedigd om ambassadeur van hun organisatie te zijn. Medewerkers zijn enthousiast over de nieuwe uitstraling van ZZG. Ze zijn trots op hun organisatie – en daar zijn wij dan weer trots op!

Wij vertellen je graag meer over dit project.
 • Claudia Verbeeck

  Adviseur/ontwerper en partner claudia@einder.com
 • Marcel Verbeek

  Schrijver/adviseur en partner marcel@einder.com
 • Loes van der Plaat

  Ontwerper loes@einder.com
 • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.