Vraag
Aanpak
Resultaat

ZZG werkgeversmerk: werven vanuit waarden

Bij ZZG zorggroep hebben mensen oog voor elkaar. De zorgorganisatie in de regio Nijmegen is er voor cliënten én medewerkers. Vanwege het tekort aan personeel in de zorg is ook ZZG hard op zoek naar nieuwe collega’s. Met een sterk werkgeversmerk trekt ZZG mensen aan die passen bij wie ze zijn.

arbeidsmarktcommunicatie | campagne | communicatiemiddelen
De vraag

Bouwen aan een sterk werkgeversmerk

De volgende vraag stond centraal bij onze samenwerking met ZZG: hoe bouwen we aan een sterk werkgeversmerk?

Onze aanpak

Een aanpak vanuit de waarden

Deskundig, liefdevol en helder. Dat zijn de waarden van ZZG zorggroep. We bedachten ze in een serie bijeenkomsten met medewerkers. Omdat een sterk werkgeversmerk begint bij je eigen mensen. We onderzochten waaraan je als medewerker merkt dat werkgever ZZG deskundig, liefdevol en helder is. En we keken wanneer en hoe een medewerker ZZG tegenkomt. Vanaf het eerste contactmoment tot het moment dat iemand uit dienst gaat.

Vervolgens brachten we de nieuwe medewerkers in beeld en verdeelden ze in drie doelgroepen; studenten, starters en overstappers. Voor iedere groep maakten we een persona. Wat houdt hen bezig, waar slaan ze op aan?

Vertaalslag naar doelgroepen

Met een sterke kernboodschap en onderscheidend concept maakten we de vertaalslag naar de drie doelgroepen. En we scherpten ze aan naar de verschillende functiegroepen. Een hbo-wijkverpleegkundige wordt bijvoorbeeld graag aangesproken op deskundigheid, terwijl een mbo-verzorgende een andere drijfveer heeft: ‘Niet lullen, maar poetsen!’

“Concepten bedenken we mét medewerkers; zij weten het beste wat hun werk inhoudt. Door dat samen met hen te vertalen in communicatie, bouw je tegelijkertijd aan een krachtig werkgeversmerk.”
Claudia Verbeeck, ontwerper/adviseur Einder Communicatie
Het resultaat

Slogans en communicatiemiddelen

Wat was het resultaat van de campagne? ‘Voor jou de gewoonste zaak van de wereld, voor haar een wereld van verschil’. Met die pakkende slogan spreken we mbo-verzorgenden aan. Bij hbo-verpleegkundigen is de boodschap anders: ‘Mevrouw Janssen weet wat ze wil. Jij weet wat daarvoor nodig is.’ We fotografeerden medewerkers met hun favoriete cliënt. Het resultaat zie je terug op alle plekken waar potentiële medewerkers komen, van een scholenmarkt tot sociale media.

Natuurlijk moet ZZG vooral zelf aan de slag met de nieuwe waarden. Daarom gaven we schrijftrainingen aan P&O’ers, recruiters en andere collega’s die veel schrijven. Daarin oefenden ze om te communiceren vanuit de waarden. Zo wordt de kracht van ZZG zichtbaar in haar taal. Alle collega’s worden aangemoedigd om ambassadeur van ZZG te zijn. Medewerkers zijn enthousiast over de nieuwe uitstraling van ZZG. Ze zijn trots op hun organisatie – en daar zijn wij dan weer trots op!