• identiteit en visieontwikkeling
  • wonen

Veluwonen staat als een huis

Als twee organisaties samengaan, moeten ze opnieuw uitzoeken ‘waar ze van zijn’. Zo ook Sprengenland Wonen en Woningstichting Brummen. Na hun fusie waren deze twee Gelderse wooncorporaties op zoek naar een nieuwe, eigen identiteit, met bijbehorende huisstijl en middelen.

 

De vraag

Hoe maken we van twee aparte organisaties één nieuwe woningstichting met een sterke identiteit, duidelijk verhaal en passende middelen?

Onze aanpak

Meteen tijdens het startgesprek hadden we een goede klik! De no-nonsense stijl van de corporatie bleek precies aan te sluiten bij de aanpak van Einder. Tijdens een ‘fundament-dag’ bepaalden we in één klap, met alle medewerkers, de karakteristieken van de nieuwe organisatie.

 

Vanuit de nieuwe visie en een schets van de verschillende doelgroepen kwamen we tot de karakteristieken en de verbeelding ervan in een moodboard. Het bleek een goede zet: de fundament-dag leidde tot enorm veel input, waaronder goede ideeën voor de naam. Na een nachtje slapen waren we er samen over uit. Veluwonen, dat is ‘m!

 

Tijdens de sessie brachten we ook de vier hoofddoelgroepen van Veluwonen in kaart. Op welke manier waren de twee oude corporaties met hun mensen in gesprek? En waar kan dat beter?

 

Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat een groot deel van de Veluwonen-huurders ouderen zijn die niet of nauwelijks internet gebruiken. Hun enige ‘contact’ met de wooncorporatie bleek het tweejaarlijkse magazine. Daarom besloten we te investeren in de ontwikkeling van een nieuw, eigentijds huurdersblad.

“Een fusie is hét moment om je hele communicatie tegen het licht te houden. Wat blijf je doen en wat werkt misschien niet meer? Bij Veluwonen ging dat dankzij de soepele samenwerking van een leien dakje.”

 

Claudia Verbeeck, adviseur/vormgever bij Einder Communicatie –

Het resultaat

Einder staat alleen niet aan de basis van een nieuwe identiteit, we maken ook plannen en voeren die uit. Van klantreis tot middelenplan. Naast het ontwerp van de huisstijl hielpen we Veluwonen met de doorontwikkeling van hun nieuwe website. Bovendien ontwierpen we alle communicatiemiddelen: van huurdersmap en informatiefolder tot correspondentie-set.

 

Komend jaar bouwt de corporatie haar verhaal zelf verder uit. Wanneer dat nodig is, staat Einder klaar als adviseur. Met een frisse naam, huisstijl én bijbehorende middelen is Veluwonen als gefuseerde woningstichting klaar voor de toekomst.

“Al na vijf minuten waren we diep met elkaar in gesprek over onze cultuur. Einder stelde voor dat we over huizen gingen praten in plaats van woningen, of nog erger: verhuureenheden. Hebben we gelijk ingevoerd!”

 

Marco de Wilde, directeur Veluwonen –

Wij vertellen je graag meer over dit project.
  • Claudia Verbeeck

    Adviseur/ontwerper en partner claudia@einder.com
  • Petra Smits

    Ontwerper petra@einder.com
  • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.