• identiteit en visieontwikkeling
 • leren

Scholenkoepel Flores – je kunt alles leren

Scholenkoepel Flores, tot dit jaar DeBasisFluvius, koos Einder als partner in hun fusieproces voor identiteitsontwikkeling. De stichtingen werkten sinds 2016 samen als één scholenkoepel in de regio Arnhem en Renkum. Met onder de koepel maar liefst 38 scholen, 900 onderwijsprofessionals en ruim 9000 leerlingen.

Sindsdien trokken zij al een flinke sprint in hun bestuurlijke en bedrijfsmatige hervorming. Maar wat betekent dit samengaan voor je naam, je huisstijl en hoe je communiceert? Einder onderzocht dit met Flores via sessies en trainingen, werkte nauw samen met verschillende afdelingen en ontwikkelde middelen om Flores te helpen opbloeien in deze organisatieverandering.

 

De vraag

Of Einder ideëen had over het stevig neerzetten van de communicatie in dit traject inclusief de organisatie ervan? Jazeker! We maakten een strategisch communicatieplan en voerden het uit door de hele organisatie daar actief bij te betrekken. Inclusief een nieuwe huisstijl en alle nodige online en offline middelen. Al snel werd deze vraag breder: ook voor de dagelijkse communicatie en het uitbreiden van het communicatieteam vroeg Flores onze ondersteuning.

Onze aanpak

Met een van onze adviseurs op het Flores-kantoor in Arnhem én vanuit ons bureau in Nijmegen brachten we de wensen en behoeften van Flores in kaart. We leerden de mensen achter de organisatie beter kennen in een actieve kernwaardensessie en een naam- en huisstijlsessie met schooldirecteuren, het bestuur en het stafbureau. Dit leidde tot een gemeenschappelijk gezicht; een frisse visuele identiteit en een communicatieplan met concrete vervolgstappen. Ondertussen ontwikkelden we met het bestuur en het stafbureau (IT, HR, Bedrijfsvoering, Adviseurs) de communicatiemiddelen. Zoals een goed leesbaar jaarverslag, een visuele vertaling van het strategisch beleid, een nieuw gezicht voor het intranet, een up-to-date systeem voor de scholenwebsites, heldere fusiecommunicatie, een solide plan voor Flores’ arbeidsmarktcommunicatie, video-opnames van stakeholdersbijeenkomsten en verschillende posters en uitnodigingen.

Het resultaat

De samenwerking leverde Flores een aangescherpte organisatie-identiteit op die herkenbaar is voor de mensen die er werken én voor hun doelgroepen. Op inhoud, in taal en uitstraling. De organisatie barst van de kennis van en passie voor het vak: dat komt nu écht naar voren.

In het communicatieplan zetten we stevig neer waar de scholenkoepel voor staat, met wie zij communiceren en vanuit welke visie ze dan doen. Vanuit onze ervaring tijdens de intensieve samenwerking, formuleerden we duidelijk de kansen en vervolgstappen waarmee zij met hun nieuwe communicatieadviseur verder kunnen. Natuurlijk legt een moderne organisatie dat niet alleen neer bij de communicatieafdeling, maar zorgen ze dat de hele organisatie communicatiever wordt. Daarom trainden we alle directeuren van Flores om de waardengedreven communicatiekoers samen door te zetten. Onder een frisse, democratisch gekozen naam. En met een nieuwe huisstijl die de waarden nieuwsgierig, kundig, aanstekelijk en lef helemaal belichaamt. De Flores-community staat op de kaart!

“We zijn apetrots op wat we voor elkaar hebben gekregen en krijgen. Met onze scholen, bij Flores en met onze omgeving! We doen het goed en dat horen we ook terug. Onze nieuwe naam en huisstijl stralen uit wie we zijn en waar we voor staan. Nieuw en tegelijkertijd vertrouwd. Ambitieus en een tikkie eigenwijs. Ja: wij zijn Flores.”

 

Sylvia Veltmaat,
Voorzitter College van Bestuur van Flores
Wij vertellen je graag meer over dit project.
 • Claudia Verbeeck

  Adviseur/ontwerper en partner claudia@einder.com
 • Iris Martens

  Ontwerper iris@einder.com
 • Maddie Weijand

  Schrijver/adviseur maddie@einder.com
 • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.