Vraag
Aanpak
Resultaat

Positionering en huisstijl voor Nonna

Vijftien Nijmeegse ouderenzorgorganisaties werken samen aan de toekomst van de zorg voor ouderen in Nijmegen en omgeving. Wat een mooi initiatief! Met veel van de individuele organisaties binnen het netwerk werkten we al samen. Zij vertelden hun collega’s die het netwerk opbouwen: ‘Je moet bij Einder zijn’. Tof om de zorg voor ouderen in Nijmegen weer een stap verder te mogen brengen.

ouderenzorg | stijlontwikkeling
De vraag

In het begin richt het netwerk zich vooral op de medewerkers van de verschillende organisaties. Later wendt het netwerk zich ook tot ouderen, mantelzorgers en iedereen die zich wil voorbereiden op ouder worden. Het netwerk wil graag met één gezicht naar buiten en zichzelf stevig op de kaart zetten. Maar hoe precies? Wat wordt de boodschap? Hoe heten ze samen? En hoe zien ze eruit?

Onze aanpak

We startten, zoals gebruikelijk, met een sessie vol creatieve werkvormen om de missie en visie van het netwerk scherp te krijgen. Zodat we voorstellen voor de naam en een kernboodschap konden formuleren. Tenminste, dat was de bedoeling…

Voordat we goed en wel waren begonnen, was de naam al zo’n beetje gekozen. Wij benoemden – zonder bijbedoelingen – het acroniem waarmee wij het netwerk in ons systeem hadden gezet: NON, Netwerk Ouderenzorg Nijmegen. Voor we het wisten werd dat Nonna. Oma in het Italiaans, de perfecte naam voor de samenwerkende organisaties. Een lekkere start!

In het vervolg van de bijeenkomst haalden we input op voor de missie, visie, waarden en kernboodschap van Nonna. Tijdens een tweede bijeenkomst onderzochten we samen de vormen en kleuren die daarbij passen.

Het resultaat

We schreven een krachtige, ambitieuze kernboodschap en bepaalden heldere kernwaarden – in lijn met voorwerk door Nonna: verbindend, optimistisch en met lef. Met die elementen in de hand ontwikkelden we twee voorstellen voor Nonna’s visuele identiteit. Het ene strak, met speelse vormen. Die stonden symbool voor de verschillende organisaties in het netwerk. Samen vormden ze een bont, multicultureel gezelschap.

Het andere voorstel benadrukte juist het feit dat Nonna één gezicht heeft. Het draait om het persoonlijke karakter van Nonna. Terwijl de rode kleur ook activeert en durf uitstraalt, passend bij Nonna’s karakteristieken. De laatste variant was de duidelijke winnaar.

Huisstijl en middelenset
Na de keuze voor de huisstijl gingen we direct aan de slag met de eerste middelen. We ontwierpen een website, met daarop een nóg kernachtiger versie van de kernboodschap, de belangrijkste thema’s waar Nonna aan werkt – goed wonen, fijn werken en slim samenwerken – en een toffe animatie waarin Nonna zichzelf voorstelt.

Daarnaast maakten we een set ansichtkaarten die collega’s naar elkaar kunnen sturen. En ontwikkelden we templates voor nieuwsbrieven, uitnodigingen en andere middelen. Een uitstekende basis voor een vliegende start van de Nonna-communitymanager.

Fotografie
We hebben bovendien de bestuurders van de organisaties binnen Nonna gefotografeerd. Daarbij houden ze het oogje uit het logo van Nonna vast. Ze stralen uit dat ze verder kijken dan de grenzen van de eigen organisaties. Binnenkort zijn ook de ouderen – om wie het tenslotte draait – aan de beurt om op de foto te worden gezet.

Nonna nodigt uit
De website en animatie maakten indruk: het netwerk staat als een huis! Onder het motto ‘Wij zijn Nonna, doe je mee?’ nodigt Nonna uit tot samenwerking. Niet alleen alle medewerkers van de eigen zorgorganisaties, maar ook partners in de regio en in heel Nederland. Om te experimenteren, te leren en te doen in de gezamenlijke maatschappelijke opgave van de transitie in de ouderenzorg. Een aantal grote projecten en proeftuinen lopen inmiddels namens Nonna. Daarbij staat steeds de vraag centraal: Hoe wil jij straks als oudere wonen en leven? Wat is daarvoor nodig? Wij zijn benieuwd naar alle ontwikkelingen die Nonna zelf zal doormaken en die ze zal aanjagen!