Vraag
Aanpak
Resultaat

100 jaar bieb: een feestje met nieuwe communicatiemiddelen

In 2016 bestond Bibliotheek Gelderland Zuid 100 jaar. Een geweldig moment om te laten zien wie je bent, wat je doet én waar je naartoe wilt. Want in de bibliotheek kun je veel meer dan lezen alleen. Aan Einder de taak om die boodschap in een campagne kernachtig te verbeelden, op zo’n manier dat jong én oud willen meevieren.

campagne | communicatiemiddelen | identiteit | missie | stijlontwikkeling | visie | webontwerp
De vraag

Moderne organisatie op de kaart zetten

Samen met de mensen van de bibliotheek dachten we na over de vraag: hoe kunnen we ons jubileumjaar aangrijpen om onszelf weer op de kaart te zetten als moderne organisatie?

Onze aanpak

Campagne met communicatiemiddelen

Samen ontwikkelden we het campagneplan voor de campagne ‘Lang zullen we lezen!’ Historicus Rob Wolf werkte in opdracht van de bieb al aan een historisch jubileumboek. Om een groter publiek te bereiken, wilden we dat onderzoek graag op een aansprekende manier presenteren.

Dik papier, glossy kaft, scherpe foto’s – het werd een luxe koffietafelboek waar je graag in bladert. Binnen anderhalve maand zetten we het 130 pagina’s tellende in elkaar: tekst, beeld én vormgeving.

Website en ambassadeurs voor naamsbekendheid

De campagne ging verder. We ontwikkelden ook de website 100jaarbieb.nl, waar fans van de bibliotheek hun verhalen en foto’s konden insturen. Nijmegenaren vertelden wat de bieb voor hen betekent én konden die bijdrage delen op hun eigen socials.

Uit de inzendingen koos de bibliotheek negen ambassadeurs. Zij hielpen een jaar lang om de bekendheid van de bibliotheek te vergroten, bijvoorbeeld met posters in de stad en door te spreken op bijeenkomsten.

“Dankzij de passie, betrokkenheid en expertise van Einder was de ontwikkelingsfase al een feest!”
Deborath Pete Németh, marketeer Bibliotheek Gelderland Zuid
Het resultaat

Nieuwe missie, visie en middelen

Medewerkers en betrokkenen van de bibliotheek werden al net zo blij van de campagne als wij, zo bleek op het jubileumfeestje in maart 2016. Met de opnieuw geformuleerde missie en visie én met de set campagnemiddelen is de Bibliotheek Gelderland Zuid klaar voor de toekomst. Op naar de volgende 100 jaar.

BiebBoys

P.S. We werken veel vaker voor de bieb! We maakten bijvoorbeeld een informatieve animatie en een online, aansprekende versie van jaarverslagen. En we maakten toffe middelen voor de BiebBoys. Heb je hun zomerchallenge bijvoorbeeld al gezien?

“De Openbare Bibliotheek Gelderland gaf ons alle vertrouwen. De samenwerking was geweldig, iedereen ging er vól tegenaan en dat is te zien.”
Esther van Benthem, ontwerper Einder Communicatie