Vraag
Aanpak
Resultaat

Scholenkoepel Flores: fusie en identiteit

Scholenkoepels De Basis en Fluvius werkten al samen in de regio Arnhem en Renkum. Zij kozen Einder om ze te begeleiden bij hun fusie. Om samen een nieuwe identiteit te ontwikkelen, met bijbehorende taal en beelden. Zo ontstond de nieuwe scholenkoepel Flores.

fusie | identiteit | missie | visie
De vraag

Wie zijn we en hoe zien we eruit?

Samenwerken als bestuur en als docenten is één ding. Maar wat betekent dit voor onze identiteit. Wie zijn we? Hoe klinken we? En wat voor naam past daarbij? Met die vragen gingen we samen met de mensen van Flores aan de slag.

Onze aanpak

Identiteit en huisstijl

Hoe pakten we dat aan? We gingen samen in gesprek tijdens een actieve kernwaardensessie en een naam- en huisstijlsessie. Met schooldirecteuren, het bestuur en het stafbureau. We ontdekten meer over de behoeften van Flores. En we leerden de mensen achter de organisatie steeds beter kennen. Alle input verwerkten we tot een gemeenschappelijk gezicht. Een frisse visuele identiteit en een heldere tone of voice.

Communicatiestrategie en -middelen

We ontwikkelden met het bestuur en het stafbureau (IT, HR, Bedrijfsvoering, Adviseurs) communicatiemiddelen in de nieuwe stijl en met de nieuwe toon. Zowel online als offline.

Belangrijker nog: we hielpen Flores om zelf verder met hun communicatie aan de slag te gaan. We zorgden voor een stevige basis met een strategisch communicatieplan. En we hielpen bij de uitvoering door de hele organisatie daar actief bij te betrekken. We begeleidden de dagelijkse communicatie en het ondersteunden Flores bij de uitbreiding van het communicatieteam.

Natuurlijk legt een moderne organisatie de communicatie niet alleen neer bij de communicatieafdeling, maar zorgen ze dat de hele organisatie communicatiever wordt. Daarom trainden we alle directeuren van Flores om de waardengedreven communicatiekoers samen door te zetten.

Het resultaat

Aangescherpte organisatie-identiteit en meer

We hielpen Flores aan een aangescherpte organisatie-identiteit, gebaseerd op de waarden nieuwsgierig, kundig, aanstekelijk en lef. Een identiteit die herkenbaar is voor medewerkers én externe doelgroepen. Zowel op inhoud, in taal als in uitstraling. De organisatie barst van de kennis van en passie voor het vak: dat komt nu écht naar voren. Ook in de nieuwe naam en frisse huisstijl.

In het communicatieplan zetten we stevig neer waar de scholenkoepel voor staat, met wie zij communiceren en vanuit welke visie ze dat doen. We formuleerden duidelijk de kansen en vervolgstappen waarmee de nieuwe communicatieadviseur van Flores direct verder kon. De Flores-community staat op de kaart!

“We zijn apetrots op wat we voor elkaar hebben gekregen en krijgen. Met onze scholen, bij Flores en met onze omgeving! We doen het goed en dat horen we ook terug. Onze nieuwe naam en huisstijl stralen uit wie we zijn en waar we voor staan. Nieuw en tegelijkertijd vertrouwd. Ambitieus en een tikkie eigenwijs. Ja, wij zijn Flores.”
Sylvia Veltmaat, Voorzitter College van Bestuur Flores