• campagne

Een online campagne voor gedragsverandering bij jongeren

 

De vraag > Een campagne met focus op gedrag
Kunnen jullie ons helpen om het verkeer veiliger te maken, door jongeren aan te moedigen om hun telefoon weg te stoppen als ze gaan fietsen?

De aanpak > Vooronderzoek
Deze campagne gaat niet alleen over communicatie, ze bestaat voor een groot deel uit interventies. De basis hebben we gelegd door te kijken vanuit gedragsbeïnvloeding. Om deze klus te klaren, hebben we intensief samengewerkt met Shift Behavioural Change Consultancy, S.M.I.L.E. Promotions en Kragten. Ieder bracht zijn eigen expertise mee.

 

Om een gedragsverandering te kunnen bereiken, moet je de aandacht van de doelgroep te pakken hebben. Daarom hebben we ons eerst in de doelgroep verdiept. Waarvoor gebruiken ze hun telefoon? Op welke sociale media zijn ze actief? Welke games spelen ze? Dat onderzochten we met een enquête.

 

Met deze kennis in ons achterhoofd konden we een passende boodschap gaan bedenken. Tijdens brainstormsessies met de drie andere partijen, vulden we ons online whiteboard continu aan met creatieve ideeën en suggesties. Daar krijgen we nou energie van!

“Het was superleuk om met vier verschillende partijen samen te werken. We voegden ieder ons eigen element toe, waardoor we elkaar versterkten. Zo hebben we een uitgesproken campagne kunnen neerzetten die de doelgroep echt raakt!” – Claudia Verbeeck, Adviseur/ontwerper en partner bij Einder.

Het resultaat > Gedragsverandering door positieve en duidelijke communicatie
Vanuit gedragsbeïnvloeding weten we dat een positieve boodschap het beste werkt, vooral als we daarin ook een handelingsperspectief bieden. Daarom is de campagneslogan van de hele campagne: “Stop weg, stap op!” Oftewel: voordat je je fiets van het slot haalt, berg je eerst je telefoon op. Pas daarna stap op je fiets.

 

Door de enquête wisten we precies met wie onze doelgroep zich identificeert, wie ze volgen op social media en hoe de karakters in hun online games eruitzien. Daar spelen we op in door het karaktertje ‘Mo’ en influencer Tommy van Lent (jawel, van GTST) het goede voorbeeld te laten geven. Mo en Tommy zijn te zien in een onlinecampagne op Instagram, YouTube en TikTok. En de eerste resultaten zijn veelbelovend: de video op TikTok heeft al meer dan 200.000 unieke kijkers bereikt!

 

 

En dit is nog maar het begin. Binnenkort starten we namelijk met gastlessen op scholen. Hierbij worden leerlingen via een vlogchallenge uitgedaagd om lifehacks te verzinnen, om henzelf aan het denken te zetten over hoe ze hun telefoon wegstoppen. Degene met de beste lifehack wint een vlogworkshop van Tommy.

 

Ook krijgen de leerlingen tijdens deze gastlessen verschillende goodies met de hoofdboodschap erop. Ze krijgen zelf een sleutelhanger, en mogen voor hun ouders een geurhanger voor in de auto meenemen. Leuk detail: de geurhanger kunnen ze ondertekenen. Zo staat de gezamenlijke afspraak om je mobiel weg te stoppen in het verkeer zwart op wit.

 

Door van alle kanten hetzelfde signaal af te geven, is er geen ontkomen meer aan. “Stop weg, stap op!”

 

Wij vertellen je graag meer over dit project.
  • Petra Smits

    Ontwerper petra@einder.com
  • Koen Fens

    Schrijver koen@einder.com
  • Floortje Schuurmans

    Schrijver / adviseur floortje@einder.com
  • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.