Vraag
Aanpak
Resultaat

Een nieuwe visuele identiteit voor Estinea

Estinea helpt mensen met een verstandelijke beperking om het beste uit zichzelf te halen. Met oprechte aandacht, vakmanschap en eigen regie. Een mooie gedachte, die je in de huisstijl nog niet goed terugzag, vonden medewerkers en cliënten. De kleuren voelden vertrouwd, maar ook een beetje gedateerd. Hoe geef je de visuele identiteit een opfrisbeurt en blijf je toch dicht bij de waarden van Estinea?

identiteit | stijlontwikkeling
De vraag

De visuele identiteit van Estinea bestond uit drie kleuren: donkerpaars, donkerrood en oranje. Duistere, ietwat sombere kleuren. Kleuren die niet pasten niet bij de openheid van Estinea. Ze vroegen ons: kunnen jullie onze huisstijl opfrissen, zonder aan het logo te komen?

Onze aanpak

Om tafel
Niemand kent Estinea beter dan de mensen van Estinea zelf. Daarom gingen we samen met cliënten, ouders en collega’s om tafel om te praten over waar Estinea voor staat. En hoe je dat kunt laten zien aan iedereen die belangrijk voor je is. Zodat je jezelf herkent in wat je uitstraalt. En vooral ook je doelgroepen zien wat ze bij jou kunnen verwachten. We organiseerden vier creatieve bijeenkomsten.

Eerst praatten we over wat Estinea belangrijk vindt en over huisstijlen in het algemeen. Daarna keken we met een kritische blik naar de visuele identiteit van Estinea. Wat vonden deelnemers van het logo, de kleuren, de letters en de foto’s die nu gebruikt werden? Straalt het uit wie ze zijn? Zijn de waarden hierin te herkennen? En zo niet, wat past dan wél bij Estinea?

Voor sommige cliënten is het de eerste keer dat ze op deze manier meedenken. Iedereen is heel betrokken en enthousiast. We krijgen veel goede suggesties en ideeën.

Uitwerking
De oude visuele identiteit was duidelijk toe aan vervanging, maar ook héél vertrouwd. Daarom was in eerste instantie het idee om dicht bij het origineel te blijven. Dat hebben we gedaan. Maar ook lieten we zien hoe je nóg beter kunt uitstralen wie je bent als je een klein stapje verder zet. We stapten af van de bestaande kleuren en van de strakke, formele letter. Ook maakten we het tekeningetje eenvoudiger. Hiermee kon Estinea toch het oude logo loslaten. Ze kozen voor een frisse variant!

Het resultaat

Anders, open en fris
Tegen alle verwachtingen in, had het eindresultaat nog weinig weg van de uitstraling die Estinea eerder had. Toch was deze verandering precies wat medewerkers nodig hadden. Ze zijn enthousiast over de open- en frisheid van de nieuwe visuele identiteit en herkennen zichzelf en hun organisatie veel beter in de uitstraling.
Bij het maken van de nieuwe middelen trokken we samen op met de mensen van Estinea. Fijn om te zien dat zij er ook meteen mee aan de slag konden en iedereen in de organisatie nu al vertrouwd is met hun nieuwe look!

“Einder is een stapje verder gegaan dan onze wens en dat heeft goed uitgepakt. Tijdens de uitwerking communiceerde Einder snel, duidelijk en flexibel en dacht goed mee. Een ontzettend fijne samenwerking!” – Leonie Nijmeijer, PR en Communicatie Estinea