• campagne
 • concept- en communicatiestrategie

De Bibliotheek vergroot je wereld

In de bibliotheek komen jong en oud samen om kennis op te doen, anderen te ontmoeten, geïnspireerd te raken en te groeien. Zo draagt de bieb bij aan een maatschappij met een rijk cultureel klimaat, waarin we elkaar verstaan en begrijpen en iedereen kan meedoen.

 

Einder kreeg de vraag om mee te schrijven aan het meerjarenbeleidsplan van de Bibliotheek Gelderland-Zuid én een campagnestijl te ontwikkelen om met dit plan specifieke doelgroepen te bereiken. Het plan hebben we samengevat in deze animatie.

Een van de doelgroepen waar de bibliotheek extra aandacht voor heeft, zijn kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Hoe krijgen we deze kinderen naar de bieb? En hoe zorgen we dat ze daar vinden wat ze zoeken?

De aanpak

Allereerst hebben we er tijdens de Kinderboekenweek voor gezorgd dat meer kinderen uit ‘onze’ doelgroep naar de bieb kwamen. Hoe? Met een spaaractie! Want hoe uniek elk kind ook is, élk kind vindt sparen fantastisch. Daarom bedachten we speciale bieb-buttons die je kunt verdienen als je naar de bieb komt, materialen leent of een voorstelling bezoekt. Bij elke volgende actie in het campagnejaar komen er nieuwe biebbuttons bij…

 

Vervolgens hebben we tijdens de Nationale Voorleesdagen nagedacht over een nieuwe manier van boeken vinden. Onder het motto ‘Volg je gevoel, vind je boek’ volgen kinderen een kleurenpad dat ze leidt naar boeken die gaan over herkenbare gevoelens, voorzien van leestips van andere kinderen. Die boeken hebben labels als: ‘vind ik grappig’, ‘wist ik niet!’ of ‘heb ik ook wel eens’.

In de loop van 2020 volgt er nóg een campagne-actie. Wordt vervolgd!

 

Het resultaat

De run op de buttons is enorm. En de actie ‘Volg je gevoel – vind je boek’ heeft op de verschillende locaties van de bibliotheek voor een heuse make-over gezorgd. Niet alleen de kinderen zijn enthousiast – ook de medewerkers van de bieb hebben met deze campagnes houvast om het meerjarenbeleid uit te voeren!

 

 

Wij vertellen je graag meer over dit project.
 • Esther van Benthem

  Ontwerper esther@einder.com
 • Hanneke Vervoort

  Ontwerper hanneke@einder.com
 • Marcel Verbeek

  Schrijver/adviseur en partner marcel@einder.com
 • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.