Vraag
Aanpak
Resultaat

Blijf lezen met de Biebboys Zomerchallenge van Bibliotheek Gelderland Zuid

Biebboys Kees en Joran, van de Bibliotheek Gelderland Zuid, hielden kinderen thuis aan het lezen toen de bieb in coronatijd gesloten was. Denk Freek Vonk, maar dan voor boeken. Ze werden razend populair. Dus kregen ze een eigen Biebboys Zomerchallenge. En Einder mocht meewerken aan die campagne.

campagne | communicatiemiddelen
De vraag

Aantrekkelijke stijl

Bibliotheek Gelderland Zuid ontwikkelde de Grote Biebboys Zomerchallenge. Het doel? Kinderen tijdens hun zomervakantie bezig laten zijn met boeken en lezen. De zomerchallenge moest dus wel een beetje leuk zijn. En er vet uitzien. Of wij een aantrekkelijke stijl wilden ontwikkelen om leerlingen van groep 5 tot en met 8 in de zomervakantie aan het lezen te krijgen? Graag!

Onze aanpak

Concept met foto’s

We bedachten een concept op basis van foto’s en illustraties. We baseerden ons daarbij op inspirerende situatieschetsen van de Biebboys zelf en Petra Mackenbach, programmacoördinator educatie bij Bibliotheek Gelderland Zuid. De schetsen brachten we in een conceptontwerp alvast in beeld. Zo wisten we precies welke foto’s we wilden maken en welke attributen we daarvoor nodig hadden. Samen met de Biebboys en fotografe Patricia Rehe verzamelden we allerlei zomerse props, zoals een strandbal en wakeboard. Na deze voorbereiding was de fotoshoot een eitje.

We namen alle foto’s in één dag. Dat kun je aan de Biebboys met hun theaterachtergrond wel overlaten. Al helemaal na al hun Biebboys-afleveringen – ze waren duidelijk gewend om voor de camera te staan.

biebboys zomerchallenge
biebboys
“Het was een cadeautje om deze stijl samen met de biebboys te ontwikkelen. Hun enthousiasme en drive werkten aanstekelijk. De shoot was een van de vrolijkste ooit, en heel prettig door de goede voorbereiding.”
Marrielle Frederiks, Ontwerper
Het resultaat

Campagne sluit aan bij huisstijl

We brachten de tien supertoffe taal- en leeschallenges van de Grote Biebboys Zomerchallenge samen op een felle, zomerse poster. Kinderen kregen via school een envelop met daarin de poster en een stickervel. Met een sticker voor iedere afgeronde challenge. Door de vakantie-attributen, en het eiland op de achtergrond, geeft de poster je meteen een vakantiegevoel. Niet onbelangrijk: de ontwikkelde stijl sluit aan bij de huisstijl van de landelijke en regionale bieb.

Toen we de posters ontvingen, werden we er meteen helemaal vrolijk van. We gingen gelijk zelf stickers plakken. Ja, ze maakten ons echt blij – en de kinderen ook!
Petra Mackenbach, Programmacoördinator educatie