• leren
 • visieontwikkeling en campagne

100 jaar bieb, een feestje voor iedereen

In 2016 bestond de Bibliotheek Gelderland Zuid 100 jaar. Een geweldig moment om te laten zien wie je bent, wat je doet én waar je naartoe wilt. In de bibliotheek kun je namelijk veel meer dan lezen alleen. Aan Einder de taak om die boodschap kernachtig te verbeelden, op zo’n manier dat jong én oud willen meevieren.

 

“Hoe kunnen we ons jubileumjaar aangrijpen om onszelf weer op de kaart te zetten als moderne organisatie?”

Onze aanpak

Samen met medewerkers van de bibliotheek ontwikkelden we de campagne Lang zullen we lezen!. Historicus Rob Wolf werkte in opdracht van de bieb al aan een historisch jubileumboek. Om een groter publiek te bereiken, wilden we dat onderzoek graag op een aansprekende manier presenteren.

 

Dik papier, glossy kaft, scherpe foto’s – het werd een luxe koffietafelboek dat uitnodigt om in te bladeren. Binnen anderhalve maand wisten we met z’n allen het 130 pagina’s tellende magazine in elkaar te zetten: tekst, beeld én vormgeving.

 

De campagne reikte verder. We ontwikkelden de website 100jaarbieb.nl, waar alle fans van de bibliotheek hun verhalen en foto’s konden insturen. Zo konden Nijmegenaren vertellen wat de bieb voor hen betekent én die bijdrage delen op hun eigen Facebookpagina.

 

Uit de inzendingen koos de bibliotheek negen ambassadeurs. Zij hielpen een jaar lang om de bekendheid van de bibliotheek te vergroten, bijvoorbeeld met posters in de stad en door te spreken op bijeenkomsten.

 

“Dankzij de passie, betrokkenheid en expertise van Einder was de ontwikkelingsfase al een feest!”

 

Deborath Pete Németh, marketeer Bibliotheek Gelderland Zuid –

Het resultaat

Medewerkers en betrokkenen van de bibliotheek werden al net zo blij van de campagne als wij, zo bleek op het jubileumfeestje in maart 2016. Met de opnieuw geformuleerde missie en visie én met de set campagnemiddelen is de bibliotheek Gelderland Zuid klaar voor de toekomst. Op naar de volgende 100 jaar.

 

P.S. Wist je dat we voor de bieb ook andere klussen doen? We ontwikkelden bijvoorbeeld een informatieve animatie en maakten een online, aansprekende versie van hun jaarverslag (2015 en 2016).

“De Openbare Bibliotheek Gelderland gaf ons alle vertrouwen. De samenwerking was geweldig, iedereen ging er vól tegenaan en dat is te zien.”

 

Esther van Benthem, ontwerper –

Wij vertellen je graag meer over dit project.
 • Esther van Benthem

  Ontwerper esther@einder.com
 • Marcel Verbeek

  Schrijver/adviseur en partner marcel@einder.com
 • Hanneke Vervoort

  Ontwerper hanneke@einder.com
 • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.