Campagneplan maken? Met deze 6 tips wordt je campagne een succes!
Je hebt een belangrijke boodschap voor je doelgroep en die wil je gericht en effectief overbrengen. Je wilt dat je doelgroep je product of dienst of organisatie beter leert kennen, je wilt hun houding tegenover een bepaald onderwerp veranderen óf hen tot actie aanzetten. Een campagne is the way to go. Maar hoe begin je en waar let je op? Met deze tips maak je een vliegende start met jouw campagneplan.
Tip 1. Maak je campagnedoel concreet en meetbaar
Klinkt simpel, maar veel campagneplannen missen een duidelijke doelstelling. Het schort vooral aan meetbaarheid: hoe besluiten we na afloop of de campagne geslaagd is? Een duidelijke campagnedoelstelling geeft aan wat de campagne moet doen, bij wie dat moet gebeuren en in welk tijdsbestek. Bijvoorbeeld: de campagne moet 40 procent meer unieke bezoekers op je website krijgen aan het eind van volgend kwartaal.
Heb je weinig ervaring met het opstellen van campagnedoelen, dan kan het lastig zijn om een meetbaar doel te formuleren. Hoe bepaal je een percentage? Welk tijdskader is realistisch?
Een meetbaar doel is belangrijker dan een realistisch doel. Dat klinkt gek, maar het gebeurt vaak andersom: we stellen liever een vaag of laagdrempelig doel op dan dat we het risico lopen te falen. Doodzonde, want bij een helder doel dwing je jezelf om na te denken over het hoe: hoe ga je het voor elkaar krijgen?
Dat vergt wat meer creativiteit van jou en je team, maar levert je ook meetbare resultaten op. Het is helemaal niet erg als je je doel niet meteen haalt: je hebt de volgende keer al beter zicht op wat wél haalbaar is en waar het aan ligt dat het niet lukte. Die inzichten kun je in je volgende campagne toetsen. Zo wordt je campagne steeds beter.
Tip 2. Bepaal de omvang van je campagne
Size matters. Je hebt waarschijnlijk een idee van je budget en je weet nu wanneer je je doel met je campagne wilt behalen. Nu kun je bepalen hoe je tijd en geld het beste voor je laat werken. Is je doel bewustwording creëren? Dan kan het genoeg zijn om in een korte periode heel stevig in te zetten op je bereik. Wil je het gedrag van je doelgroep veranderen met je campagne? Dan kun je beter kiezen voor een langere doorlooptijd, waarbij je inzet op interactie en het bouwen aan een relatie. Dat betekent dat je je budget slim moet uitsmeren over een langere periode.
Tip 3. Hou de campagneboodschap simpel
Het doel van je campagne bepaalt de kern van je boodschap. Hou die boodschap zo klein en duidelijk mogelijk. Ook als je heel veel te vertellen hebt, of allerlei kanttekeningen wilt plaatsen, of je secundaire doelgroep niet wilt uitsluiten…
Ga ervan uit dat je maar een fractie van een seconde hebt om een indruk achter te laten met jouw Google-advertentie, abri of PR-stunt. Welke gedachte moet beklijven? Voor context en toelichting vermeld je je website of contactgegevens op je campagnemiddel. Ben je bang om een doelgroep uit te sluiten, dan heb je waarschijnlijk te veel boodschappen voor één campagne. Bekijk dan of je je campagne kunt opsplitsen in twee kleinere óf een tweede campagne kunt starten.
Tip 4. Sluit aan bij de belevingswereld van je doelgroep
Probeer je voor te stellen hoe een gemiddelde week en dag eruitziet voor een aantal mensen uit jouw doelgroep. Denk niet alleen aan de plekken waar ze veel actief zijn, maar ook over hoe ze daar komen. Zitten ze in bepaalde groepen of platforms? Hoe zoeken ze elkaar op? Als het om een fysieke plaats gaat: waar komen ze veel en welke route nemen ze daar naartoe? Leg alle plekken vast waar je ze zou kunnen bereiken met je campagne. Ga vervolgens na op welke van deze plekken jouw boodschap het beste aansluit. En in welke vorm!
Bijvoorbeeld: wil je automobilisten met jouw campagne bewustmaken van de gevaren van dronkenschap in het verkeer? Dan past jouw boodschap beter in het uitgaansleven of langs de weg, dan op LinkedIn. Wil je er toch een social-campagne van maken, zorg dan dat de vorm past bij de toon van het platform. Maak verhalende content en spreek dezelfde taal als de mensen op je gekozen kanaal. Een betuttelende toon past niet in een omgeving waar mensen met hun vrienden en zakelijke contacten praten.
Tip 5. Maak duidelijke afspraken over taken en afstemming
Campagnevoeren doe je niet alleen. Als de elementen van je campagne vaststaan, begint het werk pas: je campagneplan maken. Wie gaat wat doen en wanneer? Wat moet er dan allemaal gemaakt of ontwikkeld worden, wiens expertise, toestemming of input heb je nodig en hoeveel tijd gaat erin zitten? Pas als je deze vragen hebt beantwoord, kun je een realistisch plan maken (in de uitvoering is ‘realistisch’ wél heel belangrijk!). Spreek ook met elkaar af wanneer je samenkomt om de voortgang te bespreken en hoe je de eindevaluatie aanpakt.
Tip 6. Zorg voor ruimte in campagneplanning en campagnebudget
Niet alles in je campagneplan zal verlopen zoals je wilt of verwacht. Dat los je simpel op: zorg voor genoeg ruimte in je planning en budget. Daarmee houd je je team gelukkig en kun je je campagne bijsturen, als dat nodig is. Er kan iets gebeuren in de wereld waardoor je je campagne moet of wilt aanpassen, je leverancier kan vertraging oplopen of je krijgt een kans om samen te werken met iemand die de campagne een boost kan geven…
Kortom: bereid je voor op onverwachtse wendingen. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!
Benieuwd hoe zo’n campagne eruitziet? Bekijk eens hoe we aan de slag gingen voor Espria Ledenvereniging.