‘Typisch’

Claudia Verbeeck, 14 november 2019

Vorige maand kwam ik – na 25 jaar (!) – mijn typografiedocent tegen. Dat er op de meeste academies geen typografie (de leer van de letter) meer wordt gegeven, stak hem. Want: ‘er bestaat geen ontwerp zonder letters’!

Da’s meteen het leuke aan ons ontwerpvak. Door het karakter van organisaties te vertalen naar kleuren, vormen én letters, geven we ze een eigen gezicht. Zo herkennen mensen – zonder het zich bewust te zijn – vaak ogenblikkelijk de afzender. Aan welke kleur denk je bij de Hema? Yep! En de NS? Bingo! Voor letters in een logo geldt hetzelfde. Je herkent ze onbewust. Da’s handig, want we worden overspoeld door beelden. Dus als je in één oogopslag ziet met wie je te maken hebt, komt de onderliggende boodschap ook beter binnen. Die valt als het ware in het ‘juiste bakje’. En dat versterkt je communicatiekracht.

Ieder een uniek verhaal

Organisaties waar wij voor werken hebben vaak een vergelijkbaar verhaal te vertellen. En toch zijn ze allemaal uniek. Wij helpen ze om hun verhaal scherp te krijgen, te verbeelden, te vertalen én te vertellen. Op een manier die niet alleen hun ‘bedoeling’ maar ook hun karakter laat zien. Dat is wat ik ‘typisch Einder’ zou willen noemen.

Terug naar die letters. Doen die er nu echt toe? Ja. En je hoeft echt geen vakidioot – zoals er bij ons een aantal rondlopen – te zijn, om dat te kunnen zien. De vorm van de letter, de afstand tussen de regels, de plaatsing van tekst in een vlak, de combinatie van lettertypes: ze dragen allemaal bij aan helderheid en herkenning. De kunst is om consequent te blijven in alles wat je de wereld instuurt. Als je dat tot ‘op de letter’ doet, bouw je een sterk merk. Dan word en blijf je herkenbaar voor iedereen die belangrijk voor je is.

Sterker in beeld

Wil je je ook eens verdiepen in de uitstraling van jouw organisatie? Meld je dan aan voor onze WorkshopWoensdag: Sterker in beeld