Zelfsturing in de praktijk

donderdag 26 september 2019

Een aanstekelijk soepje dit keer, met vooral persoonlijke aha’s bij de deelnemers. Bij onze expertmeeting over zelfsturing spraken we met Veronique Willems en Silvia van Gorkum over 10 pijlers die houvast geven bij dit transformatieproces. En die houvast is keihard nodig, zeker als je meer wilt loslaten!

Wat onze deelnemers aan deze bijeenkomst vooral is opgevallen:

  • Werk je zelf nog graag volgens ‘old school’-structuren? Denk je zelfstandig na of laat je dat graag aan je werkgever over? Als je echt met zelfsturing aan de slag wil, moet je je eigen overtuigingen durven te onderzoeken. En hoe zit het eigenlijk met jouw eigen zelfsturing? Heb je jouw persoonlijke stuur stevig in handen?
  • Zelfsturing is nooit klaar. Maar eh, hoe verkoop je het dan? Je stapt in een proces waarbij de uitkomst niet vaststaat, welke bestuurder wil dat aangaan? Kijk naar de goede voorbeelden. Als het lukt, voelen werknemers zich ondernemer in hun eigen organisatie. Ze ervaren meer invloed en daarmee ontstaat meer werkplezier. En dat straalt af op elkaar en op je klanten.
  • Draagvlak voor zelfsturing bij het bestuur is niet alleen handig maar ook noodzakelijk. Kijk serieus naar wat er nodig is om het te laten slagen. Scan vooraf je organisatie op de 10 pijlers – uit het boek van Veronique ‘Professionals aan het stuur’, zodat je ziet waar je wat te doen hebt.
  • Stevige kaders zijn nodig, bijvoorbeeld rondom zieke collega’s. Tussen de teams is er ruimte voor verschillen en maak je met elkaar afspraken over de overige verantwoordelijkheden.
  • En tot slot:maak leren luchtig, zorg voor voldoende speelruimte en vier je successen!

Wil je meer eten over ‘professionals aan het stuur’? Hier vind je het www.professionalsaanhetstuur.nl