Triple-C SOEP: tot hier en verder

woensdag 2 juni 2021

Eind april verscheen het nieuwe boek Triple-C, tot hier en verder. Een boek over menswaardigheid. In de behandeling van cliënten, in (zorg)organisaties en in coaching van collega’s. Tegelijkertijd verscheen de nieuwe website www.triplecwerkplaats.nlHans van Wouwe en Dick van de Weerd vertellen erover tijdens een rijkgevulde Triple-C SOEP IN BLIK-sessie. 

Lees je liever een snelle samenvatting? Komt-ie:

  • Triple-C en menswaardige zorg beginnen niet bij de diagnose of het beheersen van (gedrags)problemen. In plaats daarvan begint Triple-C bij de mens en de universele menselijke behoeften. Niet bij de vraag ‘wat heb je’, maar bij ‘wat heb je nodig’.
  • Daarmee gaan cliënten met hun coach (begeleider) aan de slag in een dagprogramma waarin zij samenwerken aan hun vertrouwensrelatie en competenties (Triple-C). Het probleemgedrag verdwijnt naar de achtergrond en cliënten kunnen het gewone leven ervaren.
  • Dat klinkt misschien logisch, maar het is erg ingewikkeld om voor elkaar te krijgen. Een beetje Triple-C werkt niet. Het vraagt om een traditie- en paradigmaverschuiving waaraan iedereen meedoet. De begeleiders, teamleiders, behandelaars, managers en bestuurders. Niet alleen professionals, maar ook ouders en verwanten een grote rol.
  • Het nieuwe boek Triple-C, tot hier en verder beschrijft niet alleen de theorie en praktische vertaling van Triple-C, maar ook het ‘verbindend organiseren’ van de behandeling. Behandelen en het organiseren daarvan zijn parallelle processen met dezelfde uitgangspunten. Of je nu cliënt bent of collega: we zijn allemaal mensen, met dezelfde menselijke behoeften.
  • Ook in organisaties geldt: focus je op problemen, dan krijg je problemen. Meer beheersing, meer lapmiddelen en meer regels. Focus je op menswaardigheid, dan worden je behandeling én organisatie menswaardiger.
  • Met het boek Triple-C, tot hier en verder en de nieuwe website www.triplecwerkplaats.nl nodigen we iedereen uit om samen vorm te geven aan menswaardige zorg. Want: mensen hebben mensen nodig.