Begrijpelijke communicatie: ontmoet Steffie!
donderdag 9 september 2021
Steffie legt allerlei onderwerpen in heldere taal uit. Van ICT tot geldzaken. En van gezondheid tot de liefde. Steffie.nl trekt ieder jaar anderhalf tot twee miljoen bezoekers. Over wie die bezoekers zijn en hoe Steffie helpt vertelt Jacques de Wit, oprichter van Steffie, in een boeiende Steffie SOEP over begrijpelijke communicatie.
Liever snel de hoogtepunten lezen? Komen ze:
- Steffie werd aan het begin van de 21e eeuw bedacht in opdracht van de omroepen RVU en Teleac. Toen ze een paar jaar later offline zou gaan, bleek Steffie nog razend populair. Reden genoeg om Steffie verder te ontwikkelen.
- Steffie is er voor iedereen. Hoewel ze ooit was bedoeld voor mensen met een beperking, lopen steeds meer mensen aan tegen de complexiteit van onze samenleving. Juist de mensen die meer afhankelijk zijn van de overheid of andere instanties – voor zaken als hun inkomen – krijgen bijvoorbeeld te maken met steeds meer digitalisering. Steffie helpt ze daarbij.
- Steffie gaat vrijwel geen onderwerpen uit de weg. Alleen over het geloof houdt ze zich op de vlakte. Ze is wél betrokken bij de politiek, bijvoorbeeld bij het Kieskompas. Steffie heeft geen politieke voorkeur, maar zorgt dat verkiezingen en verkiezingscampagnes begrijpelijk zijn.
- De kracht van Steffie zit in de voeling met en betrokkenheid bij de doelgroep. Ervaringsdeskundigen zijn een belangrijk onderdeel van projecten. Waar lopen zij tegenaan? Wat hebben ze nodig? Dat is leidend bij het maken van een nieuwe Steffie-module. En ook wanneer Steffie in opdracht werkt.
- Soms is een proces te ingewikkeld. Ervaringsdeskundigen leggen dat haarfijn bloot. Een Steffie uitleg telt niet meer dan ongeveer 25 stappen. Heb je er (veel) meer nodig? Dan kun je beter het proces zelf versimpelen, in plaats van de communicatie.
- Inclusie – met name digitale inclusie – is belangrijker dan ooit. We zitten nu nog op een punt waarin mensen kunnen aanhaken. Maar als we het nu niet doen, komen mensen niet meer mee, en komen ze in de problemen. Valt je iets op? Pak het dan aan. Daarbij geldt: alles wat je nu kunt doen, is eigenlijk goed.
Steffie zelf ontmoeten? Vindt ze leuk!