Wat maakt een sterke tekst?

zondag 18 november 2018

Maar liefst veertien ervaren vakgenoten kwamen gistermiddag samen bij Einder! Tijdens deze eerste echte SchrijfkrachtSOEP voor tekstschrijvers zochten we wat een tekst nu écht sterk maakt. We deelden onze successen en mislukkingen, voorzagen elkaars werk van commentaar én aten natuurlijk soep.

SCHRIJFKRACHT IN 8 STAPPEN:

#1. Praat direct tegen je lezer (en niet óver hem). Hoe? Maak je doelgroep of ijkpersoon nóg concreter; zie je tekst als een gesprek van mens tot mens.

#2. Voer eens een A-B-test uit: stuur twee verschillende versies van een artikel of nieuwsbrief rond. Opdrachtgevers die niet zitten te wachten op mooischrijverij kun je laten zien dat goede tekst niet alleen ‘voor de mooi’ is, maar ook effect heeft. Welke tekst ‘scoort’ beter?

#3. Voor een leesbare, toegankelijke en laagdrempelige tekst: doe de B1-check. Tip: op www.ishetb1.nl kun je zien welke woorden in de B1-lijst staan.

#4. Overdrijf het ook niet: we maken als tekstschrijvers te weinig gebruik van alle mooie woorden die we in het Nederlands tot onze beschikking hebben. Daardoor verarmen we zelf de taal. Durf creatief te zijn!

#5. Tegenlezen = altijd goed. Maak een dagelijkse routine van om de stukken van je (zzp-)collega’s te proeflezen voordat ze naar een klant gaan. Lijkt even wat meer werk… maar zo vis je onnodige fouten eruit en bespaar je jezelf én anderen uiteindelijk tijd.

#6. Weersta de verleiding om al te zeer met je opdrachtgevers mee te praten in jargon of managementtaal. Jeukwoorden als ‘innovatie’ en ‘transitie’ maken je tekst leeg en vaag, zeker als je ze niet uitlegt. Houd afstand en blijf bij de lezer: wat snapt die en wat wil die weten? Waar zit hij/zij (niet) op te wachten?

#7. Tekst is inhoud én vorm. Geef je artikelen eens een ander lettertype of verander de regelafstand voor je ze aan je opdrachtgever voorlegt. Oogt meteen frisser!

#8. Stel je lezer niet té veel vragen in je intro en vermijd vragende koppen. Jij bent de expert – durf dat te zijn.