Hoe organiseer je een ouderenproject dat werkt?

donderdag 16 juni 2022

Mooie bedoelingen, een goed idee, voldoende budget… en toch geen daverend succes. Ondanks de groeiende eenzaamheid werkt het ene ouderenproject wel, en het andere niet. Hoe komt dat? Wat doen we fout, en hoe leren we daarvan? Moniek van Daal nam ons mee langs drie ‘glorieuze mislukkingen’ en de lessen die ze daaruit leerde. Dat inspireerde de ander SOEP-deelnemers om hun eigen mislukkingen te delen. Zo leerden we van elkaar. En konden we flink lachen.

1) Stel vragen, en luister écht naar de antwoorden
Natuurlijk ga je op zoek naar de behoefte van je doelgroep. Je spreekt met mensen, stelt voldoende vragen. Maar soms hoor je vooral wat je wilt horen. Omdat je té overtuigd bent van je eigen aannames. Bijvoorbeeld: actieve 80-plussers zetten zich graag in voor onbekende andere ouderen, als je ze maar een platform biedt. Dat bleek minder waar dan gedacht. Die 80 plus vrijwilligerscentrale kwam er dus toch niet, ondanks voldoende financiële steun. De oplossing? Check systematisch al je aannames over behoeftes, oplossingen, urgentie en communicatie. Hoe zeker ben je van je zaak? En hoe belangrijk is iets écht voor je doelgroep?

2) Wees lief voor de vrijwilligers
Heb je een succesformule te pakken? Dan had je waarschijnlijk een goed idee, én een gemotiveerde groep vrijwilligers. De buitenconcerten van Club Goud tijdens de coronalockdowns zijn daarvan een goed voorbeeld. Toch hadden die een houdbaarheidsdatum. Dat begreep zelfs de meest enthousiaste vrijwilliger best. Maar wanneer het einde daar is, kan dat toch best hard aankomen. Breng dat nieuws met liefde en respect voor hen die zich er keihard voor inzetten. Zo blijven ze betrokken voor je volgende goede idee!

3) Zorg voor win-winsituaties
Een bedrijf dat zijn medewerkers aanspoort om tijd met ouderen door te brengen, dat is toch altijd goed? Nou, nee… Soms mag je best twee keer nadenken over een verzoek om samen iets te organiseren. Hebben ouderen, jouw medewerkers en de helpende organisatie allemaal wel écht iets aan de samenwerking? Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat jouw vaste vrijwilligers zich gepasseerd voelen, omdat er opeens twintig medewerkers van een bedrijf op de stoep staan die hun taken overnemen?