Mediajungle

donderdag 20 mei 2021

Hoe overleef je in de online jungle? Daarover kwamen Niels Bloembergen, Anke Donders en Evelyn Verburgh alles vertellen tijdens een bijzonder inspirerende SOEP IN BLIK-sessie.

SOEP gemist? Bekijk ‘m hier alsnog! Let op: de eerste 10 minuten van de meeting zijn helaas niet opgenomen. De video begint met de presentatie van Niels!

Lees je liever een snelle samenvatting? Komt-ie:

  • Media-opvoeding is essentieel. Of kinderen nu wel of geen verstandelijke beperking hebben; we moeten ze toerusten om zich staande te houden in de online jungle.
  • Hoe doe je dat? Praat met elkaar over mediagebruik. Zorg voor een veilige, open sfeer.
  • Durf je als opvoeder kwetsbaar op te stellen. Je cliënt, kind of leerling kan jou waarschijnlijk veel leren over digitale media! Stel je open voor wat zij weten, luister écht. Dus niet: ‘Zit je nou alweer op die telefoon?’, en wel: ‘Vertel eens, wat ben je allemaal aan het doen?’
  • Spreek ook je waardering uit voor de online prestaties van een kind of jongere. Geef hem complimenten voor z’n Minecraft-kasteel, juich mee als hij een nieuw level heeft bereikt in z’n favoriete game en complimenteer hem met z’n creatieve vlog. Zo creëer je een vertrouwensrelatie. En juist dan durft hij bij jou aan te kloppen, als er een keer wat misgaat.
  • Gaat er online toch wat mis? Juist dan: wees niet beschuldigend, maar blijf geduldig en begripvol.
  • Als (zorg)professionals en ouders van nu zijn we de allereerste generatie media-opvoeders ooit. We zitten in een digitale transformatie – dat is nogal wat. Besef dat leren omgaan met online media veel tijd en energie vraagt; van jongeren, maar ook van jou en je collega’s.
  • Wat je op internet zet, gaat nooit meer weg. Klinkt als een open deur, maar zeker voor mensen met een verstandelijke beperking is het vaak moeilijk om de gevolgen te overzien van hun acties. Heel belangrijk dus om daarover te praten.
  • Dingen op internet lijken al snel waarheid. Het verschil tussen feit en fictie is online vaak moeilijk te onderscheiden, zeker als je jong bent of een beperking hebt. Dat kan grote gevolgen hebben, dus ook hier: praat samen over wat online echt en nep is.
  • Digitale inclusie is cruciaal. De wereld wordt steeds digitaler en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Juist ook jongeren met een beperking hebben digitale media nodig om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij.