Expertmeeting over gedragsbeïnvloeding

donderdag 13 oktober 2022

Hoe zorg je ervoor dat jouw doelgroepen begrijpen wat je te vertellen hebt, en er ook nog eens naar handelen? Daar zijn meer mensen benieuwd naar! Er was veel interesse voor onze online SOEP IN BLIK met psycholoog Roos Alink van Shift. Roos en Claudia van Einder lieten aan de hand van de campagne die ze maakten voor MONO zien welke stappen je kunt zetten. Zodat je met de juiste gedragsbepalers je doelgroep kunt aanzetten tot ander gedrag. En hoe je dit vervolgens meeneemt in de ontwikkeling van een sterke campagne!

De belangrijkste punten op een rij:

  • Zorg ervoor dat je heel precies weet welk gedrag je wilt beïnvloeden om je doel te behalen. Kies één aspect en richt je daar volledig op. Maak extreem duidelijk wat je wél wilt.
  • Maak persona’s van je doelgroep zodat je weet wat hen bezig houdt. Hiermee zie je meteen of mensen in staat zijn tot nieuw gedrag en wat hun omgeving ervan vindt.
  • Laat duidelijk zien wat je wilt bereiken. Stuur in je boodschap aan op een handelingsperspectief. En maak die boodschap positief. Dat activeert het juiste gebied in je hersenen! Dus in plaats van ‘Niet bellen op de fiets’, zeg je ‘Stop weg, stap op’