Effectief communiceren in het onderwijs

donderdag 17 februari 2022

Mails, apps, (digitale) nieuwsbrieven, talloze formulieren en documenten… Scholen, leerlingen en ouders raken vaak verstrikt in een wirwar aan communicatie-uitingen. Dat kan effectiever en efficiënter, dachten ze bij Infowijs. In co-creatie met het onderwijs ontwikkelden zij de apps Hoy (voor schoolcommunicatie) en SchoolWiki (voor schoolinformatie).

Tijdens deze SOEP op donderdag 17 februari vertelde Tobias de Graaf van Infowijs over Hoy, SchoolWiki en over hoe je schoolcommunicatie stroomlijnt. Zodat docenten, leerlingen en ouders elkaar én alle informatie beter kunnen vinden. Want helaas is dit fragment uit de Luizenmoeder voor veel ouders maar al te herkenbaar…

Hieronder lees je de hoogtepunten en de belangrijkste tips!

  • Communicatie gaat – ook op scholen – maar al te vaak over het ‘hoe’. Welk kanaal of middel zetten we in? Terwijl je eerst helder moet hebben wat je wanneer aan wie te vertellen hebt.
  • Tobias deed vervolgens live een communicatiescan met Veronique Slenders, communicatiemedewerker bij Metameer. Hoe communiceert Metameer met leerlingen, ouders, collega’s en andere geïnteresseerden?
    De communicatiescan geeft een goed beeld van de enorme hoeveelheid communicatiestromen, eventuele dubbelingen én de communicatie waarin een app als Hoy goed van pas komt.
  • Kortom: zo’n communicatiescan geeft snel inzicht – en met een app als Hoy kun je een groot deel van je schoolcommunicatie stroomlijnen.
    De volgende vraag is natuurlijk: wat voor soort communicatie stroomt er daarna door die kanalen? Wat is je toon? Welke beelden gebruik je? Daar gaan wij van Einder – als vrienden van Infowijs – een trainingsaanbod voor ontwikkelen!