Leven om te werken

21 december 2022

Er zijn best veel tegelwijsheden en adagia die ik niet onderschrijf. Neem ‘Voor wat hoort wat’. Nou, ik bepaal graag zelf hoe vrijgevig ik wil zijn. Voor wat hoort wat mij betreft niks. Of deze: ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Hou op zeg, verdrietige dagen kan ik intens beleven. Sowieso ga ik slecht op spreuken die me uitleggen hoe ik in het leven moet staan.

Een veel gedebiteerde wijsheid waar ik wat dieper op in wil gaan: ‘Je leeft niet om te werken, je werkt om te leven.’

Alsof werken geen leven is. Mijn werk maakt een bijzonder groot deel van mijn leven uit en dat maakt me gelukkig. Ik sta ’s morgens op omdat ik zin heb om aan de slag te gaan. Om samen met mijn collega’s en klanten klussen te klaren. Ervoor te zorgen dat het allemaal lukt. Het geeft me energie en plezier. Soms kán ik er maar niet mee stoppen, werk ik te hard en te veel. Dan weet ik dat het slim is om energie en plezier ook eens uit ándere dingen te halen. En dat doe ik dan braaf hoor, maak je geen zorgen.

Ik schrijf deze blog in de laatste week van het jaar. Nog maar even en het is 1 januari 2023. Dan is Einder precies 25 jaar oud. Ik was er de hele tijd bij en dolgraag ga ik er nog een hele tijd mee door. Met aan de muur mijn eigen tegeltje: Leef om te werken. Aan iets moois.