Inhoud voorop
Afgelopen week hoorde ik Charles Dorpmans, verslavingskundige met ‘praktijkervaring’. Hij is ex-gebruiker en werkt al jaren bij Novadic-Kentron. Charles sprak bij Cello – een instelling voor mensen met een beperking – over de risico’s en beschikbaarheid van drugs.
Charles’ verhaal pakte me; en het liet me niet meer los. Klare taal, afgewisseld met relativerende humor en soms een bedachtzame stilte. Hier stond iemand die wist waarover hij sprak. Dan kun je zeggen waar het op staat. En dat deed-ie. Voorbeeldje?
‘Het is heel simpel. Alle drugs zijn slecht. Punt uit. De schade kunnen we alleen beperken als we mensen die drugs gebruiken niet stigmatiseren en criminaliseren, maar hen zo goed mogelijk ondersteunen. Let wel: dat is iets heel anders dan alle drugs landelijk legaliseren, zoals D66 nu voorstelt. Mijn opdrachtgever is gezondheid. En die zegt: niet doen. Ook niet een beetje. Dus ook niet gedogen. Dat is gewoon niet handig – we moeten het goede voorbeeld geven.’
De pakkende taal van Charles
‘Mijn opdrachtgever is gezondheid’. Mooi gezegd. Met die zin zet hij de inhoud voorop – en andere belangen op het tweede plan, waar ze thuishoren. Best een tip voor wetgevers, ook. Net zoals: ‘we moeten het goede voorbeeld geven’, trouwens. En Charles kan het weten.
De inhoud voorop. Het is precies deze beweging waar het in mijn werk steeds vaker om draait. Klanten ondersteunen om hun visie en kernbelofte te formuleren en daaraan vast te houden. Zorgen dat alles en iedereen daaraan meewerkt en bijdraagt. Dezelfde taal spreekt, door dezelfde bril kijkt en het goede voorbeeld geeft. Ook – of misschien: juist – als het lastig wordt.
Whitepaper
Die beweging lees je ook terug in onze eerste whitepaper, dat we vorige week publiceerden: ‘Communiceer slimmer over de Wet zorg en dwang’. Ben ik echt trots op. Het voelt als een nieuwe stap. Dat we voortaan onze kennis (uit)delen over thema’s die nu relevant zijn. Met een coole granny voorop.