Het goede antwoord op de verkeerde vraag
Domme vragen bestaan niet. Domme antwoorden wel. Of beter: antwoorden waar niemand echt iets mee opschiet. En dat ligt soms wel degelijk aan de vraag. Hoe sneller je daar achter bent, hoe beter je antwoord is.
Ik denk graag in oplossingen. En ik denk snel. Net als mijn collega’s bij Einder. Onze reflex is vaak om al halverwege een vraag over ons antwoord na te denken. En toch is het aan ons om onszelf te blijven afvragen welk doel het middel dient. Of het onze opdrachtgever wel helpt om zijn ambitie te vervullen.
De ‘verkeerde’ vraag
Neem deze vraag: ‘Willen jullie ons helpen om meer unieke bezoekers naar onze website te trekken?’ Een geldige communicatievraag, die we bovendien prima kunnen beantwoorden. We zijn al aan de slag! Maar wat nu als ‘meer bezoekers op de website’ geen enkel doel dient?
Beter ten halve gekeerd…
Het loont om te durven toegeven dat we bezig zijn een goed antwoord te formuleren op de verkeerde vraag. Een dom antwoord, zou je kunnen zeggen. Dat bestaat uit prachtige verhalen of mooi vormgegeven middelen die niet bijdragen aan de doelen van een organisatie.
En de uren dan, die we al hebben gestoken in het beantwoorden van de originele vraag? Allesbehalve verloren tijd. Want een vraag ontmantelen brengt je niet per se terug bij af. Een écht goed antwoord beantwoordt de juiste vraag. Een vraag die je zelf misschien nog niet eens had gesteld. Die krijg je er gratis bij. Mooi toch?