Dubbele winst

Claudia Verbeeck, 10 april 2019

“Toen ik vorige maand bij jullie binnenliep, voelde ik me meteen thuis”, zei een freelancer vanmorgen tegen me. We werken sinds een paar weken samen en dat loopt gesmeerd. Alsof we nooit anders deden. Het lijkt zo eenvoudig, maar hoe zorg je ervoor dat je mensen vindt die goed bij je passen? Een hot topic de laatste tijd, voor onszelf en de organisaties waar we voor werken.

Sinds onze expertmeeting met recruiter Niels Groenendijk weet ik het zeker: de mensen die je zoekt, hoef je niet zo ver te zoeken. Ze zitten in jouw netwerk! En – ook belangrijk – de beste mensen werken al ergens, zij zijn vaak helemaal niet op zoek naar een baan. Daar zijn we ons niet genoeg van bewust – en doen we dus te weinig mee.

Bij het RadboudUMC, waar Niels werkt, versterken ze dat netwerk mét de afdelingen zelf. Zij weten het beste wat voor collega ze nodig hebben. Waarom ik zo blij word van de aanpak van Niels? Hij gaat uit van de waarden van de organisatie. Waar sta je samen voor? Als je dat weet over te brengen in je uitstraling, trek je mensen aan die bij je passen en dus bij je blijven. Dubbele winst dus.

Met collega’s aan een netwerk bouwen

Collega’s werven doe je samen. Voordat je een ‘talentpool’ hebt aangelegd, ben je wel even bezig. De kunst is om eerst een team van collega’s creëren, die samen aan dit netwerk bouwen. Hoe? Door te kijken wie je al kent en wie past bij je team, en overal de wervingsbelofte van jouw organisatie uit te dragen. Vanaf het eerste contact – een meeloopdag of informatieavond – tot en met de vacaturetekst (die afdelingen ook zelf gaan schrijven, na goede training) en het sollicitatiegesprek.

“Straal je uit waar je voor staat, dan trek je mensen aan die bij je passen en dus bij je blijven. Dubbele winst dus!”

Mooi voorbeeld is Cello – een organisatie in de gehandicaptenzorg. Zij zeggen ‘Zie jij het gebeuren?’, waarmee ze mensen aantrekken die kijken wat er wél kan. Die bereid zijn te onderzoeken en zich te ontwikkelen. Deze belofte komt terug in het hele sollicitatieproces.

Doe je mee?

Dus wil je je arbeidsmarktcommunicatie strategisch maken? Neem dan mensen mee in je ontwikkeling, laat op een geloofwaardige, aanstekelijke manier je ambitie zien. Waar ben je van en waar wil je heen? Hiermee trek je veranderaars aan en daag je ook je bestaande medewerkers uit. De vraag is dus nooit: zoek je werk? De vraag is: doe je mee?