Begin bij jezelf

16 september 2019

Weet je nog hoe dat vroeger ging, als je na de zomervakantie weer naar school moest? Daar ga je weer. Wat zou er veranderd zijn? Zijn er nieuwe kindjes bij? Is er nieuw speelgoed of lesmateriaal? Vol goede moed en enthousiasme zet je weer je beste beentje voor. Je wilt het dit jaar een beetje makkelijker, en een beetje leuker maken voor jezelf.

 

Dit herken je misschien ook op je werk. De zomer zit erop en jij en je team gaan weer van start met een paar goede voornemens. Een nieuwe dienst uitbrengen bijvoorbeeld, of inzetten op een andere doelgroep. Goed plan! Bedenk wél goed waarom en voor wie je dingen anders wilt doen. Ken je klanten en luister naar hen, maar vergeet niet wie je zélf bent en wat jij wilt.

Werken vanuit eigen missie en kernwaarden

Lao Tse, een beroemde Chinese filosoof, sprak over de essentiële grondbeginselen van de oosterse cultuur. Een van zijn citaten luidt: “Wie de mensen kent, heeft verstand; wie zichzelf kent, is verlicht.”

Werken vanuit je eigen missie en kernwaarden zorgt voor voldoening en vormt een duurzame drijfveer. Werken naar andermans behoeften motiveert niet. Je gelooft niet meer in je werk, raakt steeds verder van je pad af en doet uiteindelijk niet meer de dingen die je graag wilt doen. Gevolg: je raakt de weg kwijt.

“Het goede nieuws is dat waardering begint bij jezelf.”

Gezonde basis vanuit identiteit

Ga dus terug naar je identiteit: wie ben jij, wie zijn je collega’s en wat vinden jullie belangrijk? Laat die vragen meetellen bij het bepalen van jullie koers als organisatie.

Ken je het HAVE-DO-BE-principe? Dat sluit hier ook op aan. Organisaties handelen, net als veel mensen, vaak vanuit verlangen naar waardering, status en aanzien. Oftewel ze willen iets (have) en gedragen zich ernaar (do). En zo vormen ze zich tot wie ze zijn (be). Dat kan beter: door het om te draaien!

Maslow, de beroemde psycholoog, spreekt over het verlangen naar waardering in de vierde laag van zijn piramide, ná sociale behoeften. Het goede nieuws is dat waardering begint bij jezelf. Met voldoende zelfwaardering en zelfrespect leg je de basis voor een gezond leven én een gezonde organisatie. Vanuit die optiek draai je het model dus om en krijg je waardering voor wie jij bent en wat jij doet: BE > DO > HAVE.

Headerfoto: Pexels.