• arbeidsmarktcommunicatie
  • ouderenzorg

Niet vissen, maar kweken

Het beroep wijkverpleegkundige is terug van weggeweest. Nu mensen die zorg nodig hebben langer thuis blijven wonen of eerder uit het ziekenhuis naar huis gaan, zijn in de wijk meer handen nodig. ZZG zorggroep zoekt nieuwe collega’s om de kwaliteit van hun wijkzorg te versterken en de werkdruk te reguleren.

 

De vraag

“Hoe ontwikkelen we een spraakmakende campagne om jonge en ervaren wijkverpleegkundigen te overtuigen bij ons te komen werken?”

Onze aanpak

Je moet ze niet werven, je moet ze kweken, ontdekten we al snel. In de regio zijn te weinig opgeleide wijkverpleegkundigen. Uit onderzoek van ZZG zorggroep bleek dat dat komt doordat op de opleiding het beeld bestaat dat wijkverpleegkundigen vooral pillen uitdelen en steunkousen aantrekken. Terwijl het vak de afgelopen jaren juist veel uitdagender en complexer is geworden.

 

In plaats van een traditionele arbeidsmarktcampagne op te zetten, besloten we daarom het vernieuwde vak beter op de kaart te zetten. In een lege vijver kun je immers niet vissen. Door studenten, starters en ervaren professionals enthousiast te maken voor de wijkverpleging, helpt ZZG zorggroep zichzelf op termijn aan nieuwe collega’s. En wie kunnen dat enthousiasmeren beter dan de wijkverpleegkundigen zelf?

 

Samen met ZZG zorggroep selecteerden we acht ambassadeurs die het verhaal van de wijkverpleegkundige gaan uitdragen. Ze geven gastcolleges op de HAN, staan op beroepenmarkten en delen online hun ervaringen. Je kunt zelfs met hen meelopen!

 

Dankzij het vooronderzoek konden we de campagne heel precies afstemmen op drie doelgroepen. Een aantal ambassadeurs richt zich op het beïnvloeden van het beeld onder studenten en starters. Anderen gaan aan de slag met inhoudelijke profilering onder professionals.

 

We bereidden de ambassadeurs goed voor op hun rol door met hen te werken aan een authentiek verhaal over hun vak. Ook oefenden we hun presentatievaardigheden. En we trainden hen in het gebruik van sociale media, zodat ze goed beslagen ten ijs komen op Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn.

Het resultaat

Het enthousiasme spat er vanaf, vind je niet? Op de landingspagina komen alle verhalen samen. We brachten drie ambassadeurs in beeld tijdens hun dagelijks werk. In een pakkend filmpje vertellen drie anderen wat hun vak zo bijzonder maakt en waarom ze zich thuis voelen bij ZZG zorggroep.

 

Om de ambassadeurs te ondersteunen in hun taak, ontwikkelden we aanvullende campagnemiddelen. Een serie flyers bijvoorbeeld, die ze kunnen uitdelen tijdens open dagen. En een cadeautje voor geïnteresseerden; een powerbank met de tekst ‘You’re in charge’.

 

ZZG zorggroep organiseert nu een serie events, waarbij de ambassadeurs kunnen groeien in hun nieuwe rol. En wij hebben het in de praktijk gezien: als wijkverpleegkundige heb je een uitdagende en gevarieerde baan. Thuis is de toekomst, zegt ZZG zorggroep. En zo is het maar net.

 

 

“We hebben de campagne ontwikkeld in nauwe samenwerking met Einder. Hun expertise op het gebied van communicatie in combinatie met onze kennis van de doelgroep heeft ervoor gezorgd dat er een campagne staat waar we trots op zijn!”

 

Yvonne Smets, recruiter –

Wij vertellen je graag meer over dit project.
  • Claudia Verbeeck

    Adviseur/ontwerper en partner claudia@einder.com
  • Marcel Verbeek

    Schrijver/adviseur en partner marcel@einder.com
  • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.