• identiteit en visieontwikkeling
  • kinderopvang

Kober gaat het anders doen

In 2012 kondigde de overheid bezuinigingen aan op de kinderopvangtoeslag. Gevolg? Veel ouders besloten hun kinderen minder uren bij de opvang onder te brengen. Juist in deze lastige periode ontmoetten wij het frisse Kober. Een kinderopvangorganisatie die niet bij de pakken neer ging zitten. Zij besloten: wij gaan het anders doen! Als de situatie verandert, veranderen wij mee.

 

De vraag

Hoe ontwikkelen we een effectieve formule om ons nieuwe gedachtegoed vorm te geven en uit te rollen?

Onze aanpak

Of de Kober-formule een set van richtlijnen moest worden? Welnee. Die had Kober immers al heel veel, over allerlei onderwerpen. En er zijn altijd kwesties waar richtlijnen geen antwoord op geven. Een set gedeelde waarden en ideeën, dáár heb je wat aan. Dan werk je van binnenuit. Je helpt medewerkers om zelf mede vorm te geven aan het nieuwe Kober: van het pedagogisch beleid tot en met de inrichting van de locaties en de communicatie met ouders.

“Van een kernwaardensessie en schrijfworkshop tot een héle nieuwe huisstijl. Einder heeft ons in dit hele traject op een no-nonsense manier begeleid.
Ze weten de juiste snaar te raken. Het motto ‘hou het kort en doe normaal’ uit de schrijfworkshop doet nog steeds wonderen!”

 

Sanne van Zuijlen, manager marketing & communicatie Kober kinderopvang –

Het resultaat

Zo geschiedde. We ontwikkelden een kernachtige pedagogische formule slash visie voor intern en extern gebruik. Intern ontwierpen we vanuit deze formule handvatten voor medewerkers. Extern zetten we vanuit de formule een kraakhelder beeld van Kober neer. Dít is hoe wij werken en wat wij belangrijk vinden. Met de nieuwe huisstijl maken we het plaatje compleet. Daarbij hoort ook een beeldconcept met foto’s van Goedele Monnens. Bij Kober staat alles nu in het teken van ‘samen groeien’.

 

Om de kernformule in het hoofd en handelen van medewerkers te krijgen, gaven we deze letterlijk een hoofd en handen. In samenwerking met illustrator Anka Kresse riepen we een personage in het leven dat helemaal de identiteit van Kober uitdraagt. Keet!

 

Keet biedt houvast. In een persoonlijk bericht aan medewerkers stelde ze zichzelf voor. Nu speelt ze een rol op het intranet, in de interne nieuwsbrief, in het ‘complimentenboekje’ en het ‘hoekenboekje’. Keet maakt medewerkers meer bewust van de kernelementen van Kober, in vertelvorm. Zo helpt ze hen om besluiten te nemen. What would Keet do?

 

“Het was sterk om van binnenuit te werken, met de identiteit en waarden van Kober als uitgangspunt. Dat gaf houvast voor het ontwikkelen van een hele lijn. Gaaf om hierin samen op te trekken!”

 

Margriet van Aalten, adviseur/tekstschrijver –

Wij vertellen je graag meer over dit project.
  • Margriet van Aalten

    Schrijver/adviseur margriet@einder.com
  • Esther van Benthem

    Ontwerper esther@einder.com
  • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.