• concept- en communicatiestrategie
 • gehandicaptenzorg

Cello werkt ‘Van Mens tot Mens’ aan VN-rechten

Hoe geven we mensen met een verstandelijke beperking een goed en volwaardig leven? Met die vraag ging Cello, organisatie in Vught en omgeving, in 2017 actief aan de slag met het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap.

 

De vraag

Hoe geven we met het project ‘Van Mens tot Mens’ uiting aan het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking? En hoe laten we dat zien binnen én buiten onze organisatie?

De aanpak

Het VN-verdrag bepaalt dat mensen met een beperking dezelfde rechten hebben als alle andere mensen. Denk aan zelfstandig wonen en werken, naar school gaan en reizen met het ov. In 2017 kreeg Cello van collega-organisatie Prisma een symbolisch ‘stokje’ om het verdrag een jaar lang actief uit te dragen. Een geweldige kans, zeker omdat het VN-verdrag precies aansluit bij Cello’s nieuwe mensbeeld en zorgvisie.

 

Einder was het hele jaar nauw betrokken bij Van Mens tot Mens. In acht proeftuinen gingen medewerkers en cliënten aan de slag met thema’s als gezondheid, eigen regie en gelijkwaardigheid. Over die proeftuinen maakten we een aansprekend online magazine, waar betrokkenen hun verhaal delen. Cello’s huisfotografe Tessy Graas maakte de foto’s.
En dat was nog maar het begin. Als deel van de projectgroep dachten we vanaf dag één mee over het inhoudelijke programma van het slotevenement, in december. Dit Van Mens tot Mens-festival – met als spetterende locatie de Verkadefabriek! – vormde de kroon op een jaar hard werken aan menswaardig leven.

“Gaaf om met sterke, inhoudelijke communicatie bij te dragen aan dit project. Zo laat Cello zien dat ze staat voor menswaardige zorg!”

 

Susanne Geuze, schrijver/adviseur bij Einder –

Het resultaat

Speciaal voor het magazine én het festival ontwikkelden onze vormgevers een eigen ‘Van Mens tot Mens’-stijl: een frisse, moderne variant op Cello’s degelijke huisstijl. Tijdens het festival kwam die stijl overal terug – in het programmaboekje, op de wegwijzers, op het welkomstscherm én op de cupcakes. Dat zorgde voor eenheid en herkenning; de verschillende proeftuinen kwamen onder de kapstok ‘Van Mens tot Mens’ krachtig samen.

 

Doordat we in het online magazine elke paar weken een nieuw verhaal lanceerden, bleef ‘Van Mens tot Mens’ leven binnen Cello. De verhalen motiveerden en inspireerden de andere proeftuinen op hun beurt om hun project verder te brengen.

 

Het uitverkochte festival bleek hét hoogtepunt van het projectjaar. Maar liefst 4 organisaties, waaronder gemeente ’s-Hertogenbosch, namen het ‘VN-stokje’ van Cello over, proeftuinen lieten in de Verkadefabriek hun successen en lessen zien, inspirerende sprekers deelden hun verhaal. De 230 gasten praatten er nog dagen over na!

 

Met Van Mens tot Mens laat Cello zien dat ze actief werkt aan menswaardig leven voor haar cliënten. Via dit project draagt de organisatie haar mensbeeld en zorgvisie uit – op zo’n manier, dat het elke medewerker, cliënt, verwant én vrijwilliger prikkelt en enthousiast maakt.

 

PS. Wist je dat we nog veel meer samenwerken met Cello? We brachten bijvoorbeeld hun woningproject ‘Samen leven in de buurt’ in beeld. En we maakten een aankondigingsmagazine voor de workshopdag ‘Vitaal werken in de praktijk’.

“Van begin tot einde was het Van Mens tot Mens-festival een belevenis. Verreweg het mooiste compliment is toch wel het enthousiasme van onze cliënten, want daar doen we het voor!”

 

Frank van Beers, raad van bestuur Cello –

Wij vertellen je graag meer over dit project.
 • Susanne Geuze

  Schrijver/adviseur susanne@einder.com
 • Marrielle Frederiks

  Ontwerper marrielle@einder.com
 • Hanneke Vervoort

  Ontwerper hanneke@einder.com
 • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.