• concept- en communicatiestrategie
  • gehandicaptenzorg

Als je het mij vraagt

In de zorg draait het steeds vaker om de vraag: wat wil de cliënt? Ook Dichterbij, zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, transformeert van een ‘klassieke’ organisatie naar een collectief van flexibele, zelfsturende teams met vraaggerichte aanpak. Maar hoe communiceer je die verandering op een goede manier naar je medewerkers én je cliënten?

 

de vraag

In de zorg draait het steeds vaker om de vraag: wat wil de cliënt? Ook Dichterbij, zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, transformeert van een ‘klassieke’ organisatie naar een collectief van flexibele, zelfsturende teams met vraaggerichte aanpak. Maar hoe communiceer je die verandering op een goede manier naar je medewerkers én je cliënten? Met die vraag kwam Dichterbij naar Einder.

 

Hoe vertellen we onze cliënten en hun verwanten dat we voortaan op een nieuwe manier werken? En hoe nemen we hen hierin mee?

Onze aanpak

Om beter met cliënten te communiceren, had Dichterbij zelf al een nieuwe gespreksvorm ontwikkeld. Via ‘gesprekstegels’ gaan cliënt, verwant en begeleider samen om tafel om te praten over hun wensen. De organisatie zocht naar een aansprekende manier om deze nieuwe aanpak te communiceren naar cliënten, hun naasten en medewerkers.

Die communicatieaanpak, dat werd ‘Als Je Het Mij Vraagt’. Met ‘Als Je Het Mij Vraagt’ gaat de organisatie niet alleen in gesprek met zijn cliënten, maar laten ze hen ook meebepalen.

“De ultieme gelijkwaardigheid”, aldus Marcel Verbeek van Einder. “Heel lang deden zorginstellingen dit niet. Ze ontwikkelden gewoon aanbod. Nu vraag Dichterbij in feite: hoe moeten we ons werk doen volgens jou? De naam Als Je Het Mij Vraagt verwoordt die gedachte.”

Het resultaat

We ontwikkelden een website voor Als Je Het Mij Vraagt, publiek toegankelijk maar gericht op intern gebruik, waar Dichterbij de wensen van cliënten kan delen. Ook kunnen mensen zo oproepjes plaatsen. Wil een cliënt bijvoorbeeld graag een keer met de trein, dan kunnen verwanten en vrijwilligers dat zo onderling regelen.

 

Precies een jaar na de start van de nieuwe aanpak, maakte Einder samen met Dichterbij een ‘Als Je Het Mij Vraagt’-krant. Daarin deelden we alle succesverhalen tot nu toe en lieten we cliënten, hun verwanten en medewerkers aan het woord. Wat gaat goed, wat kan nog beter?

 

Ook ontwikkelden we 2.0-versie van de website. Nu wél gericht op de buitenwereld en bovendien precies aansluitend op de inmiddels succesvolle Facebook-community. De site is nu een etalage waarin alle succesverhalen van de nieuwe aanpak samenkomen.

Wij vertellen je graag meer over dit project.
  • Marcel Verbeek

    Schrijver/adviseur en partner marcel@einder.com
  • Zoek je iemand anders? Bekijk hier ons hele team.