Geen woorden voor

Marcel Verbeek, 24 april 2019

‘Wij vinden de woorden en beelden die precies vertellen wat jij wilt zeggen’, beloven we bij Einder. Als neerlandicus en communicatieadviseur vind ik dat een mooie belofte, en een mooi zinnetje. Maar wat doen we dan met fenomenen waar geen woorden voor zijn? En hoe heet dát eigenlijk; iets waar geen woord voor is?

Eens in de zoveel tijd kom ik ze tegen: fenomenen waar nog geen woord voor lijkt te zijn. Of waarvan ik het bestaan in elk geval nog niet ken.

Voorbeeldje? Hoe noem je het als iets – juist door het te benoemen – zijn doel voorbijschiet, of zichzelf lijkt te ontkrachten? Ook die moet ik even uitleggen… Ik bedoel dan bijvoorbeeld: ‘het best bewaarde geheim van Nijmegen’. Mja, daar blijft zo niet zo veel van over, natuurlijk! Of, politiek gevoeliger: de Eurogames voor LHBTI’s. Gericht op integratie, maar niet geïntegreerd.

Duizend beelden

Als je ergens geen woorden voor hebt, zijn er nog beelden. Beelden, die op hun beurt weer meer zeggen dan duizend woorden. Zéggen ze. Klinkt goed! Alleen: ik geloof het niet zo. Ik heb het eerlijk gezegd andersom: duizenden beelden bij één woord. Denk maar eens aan ‘zomeravond’. Of ‘jeugdliefde’. Ja? Dat bedoel ik.

Het is geen kwestie van woorden óf beelden. Woord en beeld hebben elkaar keihard nodig, om precies te duiden wat je bedoelt. Mijn zomeravond ziet er waarschijnlijk anders uit dan de jouwe. En voor onze jeugdliefdes geldt dat al helemaal!

Precies daar begint onze ‘verslavende zoektocht’, zoals mijn collega Esther het in haar blog noemde. Naar de woorden en beelden die vertellen wat jij wilt zeggen.

“Ik heb het eerlijk gezegd andersom: duizend beelden bij één woord.”

Laat je horen

Terug naar die woordloze fenomenen, waar we misschien wél een beeld bij hebben. Ken jij die ook? En zo ja, welke? Trouwens, hoe heet iemand die zich druk maakt over dingen die kennelijk geen naam mogen hebben? Ik hoor graag van je! 

(Headerfoto: Flickr)